Το χθεσινό διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πόυτιν για μερική επιστράτευση σχολιάζει ο γερμανικός τύπος. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Σχεδόν επί επτά μήνες το Κρεμλίνο και οι οπαδοί του προσπαθούσαν να τετραγωνίσουν τον κύκλο. Ενώ τα ‘τάγματα της προπαγάνδας’ στην κρατική τηλεόραση προετοίμαζαν τους τηλεθεατές τους επί εβδομάδες για τον θανάσιμο κίνδυνο από την Δύση, η κυβέρνηση έκανε τα πάντα ώστε να διασφαλίσει ότι η άνετη ζωή των κατοίκων της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης κατά την διάρκεια του πολέμου και των κυρώσεων δεν θα επηρεαστεί πολύ. Αυτό δεν είναι πλέον δυνατό. Ο πόλεμος έχει φτάσει στη Ρωσία».

Διαβάστε επίσης: Σκοτεινές ώρες για την Ευρώπη

Η εφημερίδα Frankfurter Rundschau αναφέρει πως ο καγκελάριος Όλαφ Σόλτς έχει απόλυτο δίκιο όταν λέει πως πρόκειται για μια «πράξη απελπισίας του Πoύτιν. Όπως αναφέρει: «Επειδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στρατιωτικές επιτυχίες, οι κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές θα γίνουν ρωσικές μετά από εικονικά δημοψηφίσματα. Εάν στην συνέχεια το Κίεβο προσπαθήσει να τις ανακαταλάβει, ο Πούτιν θεωρεί ότι νομιμοποιείται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Αυτό το κατέστησε σαφές στην ομιλία του και τόνισε: ‘Δεν είναι μπλόφα’. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Αλλά δεν πρέπει να μας παραλύσει».

Η χρήση πυρηνικών

Τις απειλές του Ρώσου Προέδρου για χρήση πυρηνικών όπλων σχολιάζει η εφημερίδα Handesblatt: «Ο Πούτιν θέλει να επιβάλει την νίκη με απειλές, πάνω από όλα με την απειλή πυρηνικού πολέμου. Γι αυτό θέλει να τρέψει τους Ουκρανούς σε φυγή και να αποθαρρύνει τη Δύση να συνεχίσει να προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία. Η Σοβιετική ένωση είχε πετύχει την συνοχή της με τον φόβο, τώρα ο φόβος υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει και πάλι ως αποτρεπτικός παράγοντας».

Διαβάστε επίσης: Κίνα: Εκκληση για «κατάπαυση του πυρός μέσω του διαλόγου» μετά την ομιλία του Πούτιν

Μια ιδιαίτερη πτυχή που αφορά τις σχέσεις Ρωσίας – Κίνας επισημαίνει ο συντάκτης της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (π): « Οι δυτικές αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης δεν μπορεί να έχουν ξαφνιάσει τον Πούτιν. Αλλά η ρητορική αποστασιοποίηση του Πεκίνου είναι μάλλον επώδυνη για εκείνον. Το ότι ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ζητά όχι μόνο ανακωχή αλλά και μια γρήγορη λύση, η οποία θα λαμβάνει υπόψιν τις νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των πλευρών, δείχνει πως η Κίνα χάνει την υπομονή της με τον Πούτιν».

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας