Εγκλωβισμένες στην πτωτική πορεία βρίσκονται και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες προσπαθούν να προσαρμοστούν στις περίπλοκες νομισματικές συνθήκες που έχουν δημιουργήσει παγκοσμίως οι κεντρικές τράπεζες.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,2%, με τον κλάδο του πετρελαίου να χάνει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,07% στις 7.154 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,35% στις 12.487 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,32% στις 5.899 μονάδες.

Το κλίμα

Οι ευρωπαϊκές μετοχές οδεύουν στην ολοκλήρωση μια έντονα πτωτικής εβδομάδας, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια σε ολόκληρο τον κόσμο απειλούν να περιορίσουν δραστικά την οικονομική ανάπτυξη, επιβαρύνοντας τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου.

Αυξήσεις επιτοκίων

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρωτοστάτησε αυξάνοντας κατά 75 μονάδες βάσης το επιτόκιο της και σηματοδοτώντας μια πιο επιθετική στάση για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ακολούθησαν στην Ευρώπη αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και τη Norges Bank στη Νορβηγία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε επίσης αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα.

Η αποτροπή της HSBC

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η HSBC ανέφερε σήμερα ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη είναι ζοφερές, καθώς οι διαταραχές του εφοδιασμού και ο αντίκτυπος του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη και αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες να περιορίσουν επιθετικά τη νομισματική πολιτική για να ελέγξουν τον πληθωρισμό. «Θα προειδοποιούσα να μην αγοράσουν οι επενδυτές την Ευρώπη λόγω των φθηνότερων αποτιμήσεων και των μεταβολών των επιτοκίων», σύστησε η HSBC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News