Στο τρίτο κύμα της bear market φαίνεται ότι έχει εισέλθει η Wall Street, η οποία συνεχίζει και σήμερα την πτωτική της πορεία, με τα ομόλογα μάλιστα να επιβαρύνουν το κλίμα, καθώς δείχνουν ότι ο κίνδυνος της ύφεσης αυξάνεται.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 1,28% στις 29.693 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,62% στις 3.697 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 1,73% στις 10.875 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Goldman Sachs: Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον S&P 500

Ισχυρές είναι και οι απώλειες των αγορών σε επίπεδο εβδομάδας, με Dow Jones να υποχωρεί 2,42% και τους S&P 500 και NasdaqComposite να χάνουν 2,98% και 3,33%, αντίστοιχα.

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων

Ανοδικά κινούνται και αποδόσεις των ομολόγων, με το αμερικανικό διετές να σημειώνει νέο υψηλό 15ετίας, με τις αγορές να αξιολογούν την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve και τι σημαίνει για την οικονομία στο μέλλον. Ειδικότερα, η απόδοση του ευαίσθητου στη νομισματική πολιτική 2ετούς τίτλους διαμορφώθηκε στο 4,2%. Το 10ετές διαπραγματεύτηκε 9 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 3,801% και κοντά σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2011.

Οι μετοχές οδεύουν στην τέταρτη συνεχόμενη ημερήσια πτώση τους, καθώς οι φόβοι ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve θα ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση, περιορίζουν τη διάθεση ανάληψης κινδύνων από τους επενδυτές.

«Η Fed άνοιξε τον δρόμο για μεγάλο μέρος του κόσμου να συνεχίσει με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, και αυτό θα οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση. Το πόσο σοβαρή είναι θα καθοριστεί από το πόσο καιρό θα χρειαστεί να πέσει ο πληθωρισμός», δήλωσε ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda.

Η κριτική του Ελ-Εριάν

Τα δύο τελευταία χρόνια, ο βετεράνος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ-Εριάν επικρίνει τη Federal Reserve, κατηγορώντας την για μια σειρά λανθασμένων βημάτων που έχουν βάλει την οικονομία των ΗΠΑ σε περιπέτειες. Υποστηρίζει ότι, υποβαθμίζοντας τον πληθωρισμό ως « παροδικό » και διατηρώντας σχεδόν μηδενικά επιτόκια ακόμη και μετά την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία, η Fed ουσιαστικά οδήγησε σε παγίωση των υψηλών τιμών. Σε κάθε σενάριο, ο Ελ-Εριάν υποστηρίζει ότι θα υπάρξει «σημαντική παράπλευρη ζημία και ανεπιθύμητες αρνητικές συνέπειες» για τον κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street