Η πολεμική ρητορική του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η ενεργειακή κρίση που επιδεινώνεται, και ο αχαλίνωτος πληθωρισμός που πλήττει την παγκόσμια οικονομία, σε συνδυασμό με τις επιθετικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών με ηγέτιδα τη Fed που αναβιώνουν τον εφιάλτη της ύφεσης, ασκούν σημαντικές πιέσεις στα ομόλογα, με τις αποδόσεις να καταγράφουν ιστορικά υψηλά.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου ξεπέρασε το 4,64% με το spread έναντι του γερμανικού διαμορφώνεται στις 253 μονάδες βάσης. Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Γερμανίας αυξήθηκε πάνω από το 2% για πρώτη φορά σε 11 χρόνια, και διαμορφώνεται στο 2,11%.

Διαβάστε επίσης – Ευρώ: Υποχώρησε σε νέο χαμηλό 20ετίας

Το ευρωπαϊκό κόστος δανεισμού δέχθηκε νέες πιέσεις μετά τη δημοσιοποίηση νέας έρευνας σύμφωνα με την  οποία, η υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την ευρωζώνη επιταχύνθηκε αυτόν τον μήνα και η οικονομία πιθανότατα εισέρχεται σε ύφεση.

Η μεταποίηση επλήγη ιδιαίτερα από το υψηλό ενεργειακό κόστος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ και ο κλάδος των υπηρεσιών υποχωρεί καθώς οι καταναλωτές μένουν σπίτι για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Διαβάστε επίσης – Η ευρωζώνη μπαίνει σε ύφεση

Ο PMI

Ο δείκτης Purchasing Managers’ Index (PMI) της S&P Global υποχώρησε στο 48,2 τον Σεπτέμβριο από 48,9 τον Αύγουστο, όπως αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters. Ο Σεπτέμβριος ήταν ο τρίτος μήνας που ο δείκτης διαμορφώθηκε κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Δημοσκόπηση του Reuters νωρίτερα αυτόν τον μήνα έδωσε πιθανότητα 60% για ύφεση στην ευρωζώνη μέσα σε ένα χρόνο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ανοδικά κινούνται και αποδόσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με το αμερικανικό διετές να σημειώνει νέο υψηλό 15ετίας, με τις αγορές να αξιολογούν την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve και τι σημαίνει για την οικονομία στο μέλλον.

Ειδικότερα, η απόδοση του ευαίσθητου στη νομισματική πολιτική 2ετούς τίτλους διαμορφώθηκε στο 4,2%. Το 10ετές διαπραγματεύτηκε 9 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 3,801% και κοντά σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2011.

Η αναστροφή της καμπύλης

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι αναλυτές παρακολουθούν στενά το spread στην καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών κυρίως ομολόγων, το οποίο παραμένει ανεστραμμένο. Όταν αναφερόμαστε στον όρο «καμπύλη των αποδόσεων», εννοούμε τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων ομολόγων μεγαλύτερης σε σχέση με μικρότερης διάρκειας.

Συνήθως, οι αποδόσεις μεγαλύτερης διάρκειας, όπως η απόδοση του 10ετούς τίτλου είναι υψηλότερες από τις αποδόσεις μικρότερης διάρκειας, όπως αυτή της απόδοσης 2 ετών. Αλλά η απόδοση 2 ετών είναι σταθερά πλέον πάνω από την απόδοση 10 ετών.

Τα γεράκια της Fed

Η άνοδος των αποδόσεων έρχεται την στιγμή οι οι αγορές ζυγίζουν τις επιπτώσεις των τελευταίων αποφάσεων πολιτικής της Federal Reserve και τι σημαίνει για την οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον.

Η Fed πραγματοποίησε άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης και δήλωσε ότι σκοπεύει να παραμείνει επιθετική, ανεβάζοντας τα επιτόκια στο 4,6% το 2023 και στο 4,4% μέχρι το τέλος του 2022.

Sell off

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, το επταήμερο που έληξε στις 21 Σεπτεμβρίου, οι επενδυτές απέσυραν χρήματα από τα παγκόσμια ομόλογα και μετοχικά κεφάλαια. Στοιχεία της Refinitiv Lipper δείχνουν ότι οι επενδυτές αποχώρησαν από καθαρά παγκόσμια ομολογιακά κεφάλαια 7,32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία καθαρή τους πώληση από τις 31 Αυγούστου.

«Αργά ή γρήγορα οι αποδόσεις των ομολόγων θα κορυφωθούν, αν και η χρονική στιγμή είναι δύσκολη», σχολίασε ο Bimal Patel, ανώτερος διευθυντής κεφαλαίων στην Canada Life Asset Management. .

Τα παγκόσμια βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα ομολογιακά κεφάλαια σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εκροή τους σε 11 εβδομάδες, η οποία ανήλθε σε 4,98 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι επενδυτές εξήλθαν επίσης από καθαρά αμοιβαία κεφάλαια υψηλής απόδοσης ύψους 3,29 δισ. δολ.

Επιστροφή στη δεκαετία του ’60

Από πολλές απόψεις, οι οικονομικές και πολιτικές πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν τώρα οι επενδυτές παραπέμπουν στην bear market της δεκαετίας του 1960 για τα ομόλογα, η οποία ξεκίνησε το δεύτερο μισό εκείνης της δεκαετίας, όταν μια περίοδος χαμηλού πληθωρισμού και ανεργίας έφτασε ξαφνικά στο τέλος της. Καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, οι αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς αυξήθηκαν. Αργότερα θα έφταναν σχεδόν το 16% το 1981, αφού ο τότε πρόεδρος της Fed Paul Volcker είχε αυξήσει τα επιτόκια στο 20% για να τιθασεύσει τις πιέσεις των τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές