Συνεχίζει τα ταξίδια του ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς προς αναζήτηση εναλλακτικών ενεργειακών προμηθευτών που θα βοηθήσουν τη Γερμανία να μειώσει την υψηλή εξάρτηση της από τη Ρωσία ενόψει και του δύσκολου χειμώνα. Για το σκοπό αυτό μετέβη και στη Σαουδική Αραβία.

Ο Γερμανός Καγκελάριος συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρίγκιπα-διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μεταφέροντας του την επιθυμία του Βερολίνου για τη σύσφιγξη των ενεργειακών σχέσεων των δύο κρατών.

Διαβάστε επίσης: Ρεβυθούσα: Το μικρό νησί που έγινε πύλη εισόδου του φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Μάλιστα, ο κ. Σολτς ξεκαθάρισε πως θέλει η συμμαχία αυτή να είναι μακροπρόθεσμη και να κινείται πέρα από τα στενά όρια των ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβάνοντας το υδρογόνο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις οποίες έχει επενδύσει σημαντικά το Ριάντ με στόχο την μετάβαση του προς τη νέα πράσινη εποχή.

Και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο τραπέζι

Πάντως, κατά τη διήμερη παραμονή του στον Περσικό, ο κ. Σολτς δεν θα περιοριστεί να συζητήσει μόνο ενεργειακά ζητήματα. Θα θέσει και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη την πίεση που υπάρχει για το ζήτημα από τη γερμανική κοινωνία.

Πραγματικά, ενόψει του ταξιδιού του Γερμανού Καγκελάριου στη Σαουδική Αραβία επιφανείς πολιτικοί, από όλα τα κόμματα, ένωσαν τη φωνή τους ζητώντας από τον κ. Σολτς να θέσει ευθέως το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα από άρθρο τους στο περιοδικό Der Spiegel.

«Μπορείτε να υποθέσετε πως τίποτε δεν έμεινε χωρίς να τεθεί» σχολίασε λακωνικά, από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς μετά το πέρας της συνάντησης του με τον πρίγκιπα-διάδοχο, όταν ρωτήθηκε για το αν συζήτησε τη δολοφονία Κασόγκι.

Πάντως, είναι σαφές ότι με φόντο την ενεργειακή κρίση οι δυτικοί ηγέτες, από τον Μακρόν και τον Σολτς έως τον Μπάιντεν, στις επισκέψεις τους στο Ριάντ έχουν επιδιώξει να «σπρώξουν» το θέμα σε δεύτερη μοίρα, προτάσσοντας αναγκαστικά την ανάγκη διασφάλισης της στήριξης της Σαουδικής Αραβίας για την εξισορρόπηση των ενεργειακών απωλειών από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια