Στην πώληση των… ασημικών της προχωρά η Αίγυπτος προκειμένου να συγκεντρώσει κονδύλια για τη στήριξη της οικονομίας της που τρικλίζει έντονα υπό το βάρος των συνεπειών του πολέμου, της ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα δρομολογήσει την πώληση μετοχικών μεριδίων σε μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς, με στόχο να συγκεντρώσει έως και 6 δισ. δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Αιγύπτου για ενέργεια και πράσινη μετάβαση 

Τη διαδικασία θα αναλάβει να «τρέξει» το εθνικό fund πλούτου της χώρας, αν και για την ώρα δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιες εταιρείες θα βγουν στο… σφυρί.

Κάλεσμα σε ξένους επενδυτές

Την ίδια ώρα το Κάιρο θα ανεβάσει στροφές για την προσέλκυση νέων ξένων επενδυτών, παράλληλα με τις συνομιλίες που διεξάγει για τη διασφάλιση ενός νέου δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με το ΔΝΤ εκτιμάται πως θα συμφωνηθεί η δρομολόγηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη μείωση του ρόλου του κράτους.

Ήδη μεγάλα αραβικά fund έχουν σπεύσει να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις στην αιγυπτιακή γορά. Υπολογίζεται πως το Abu Dhabi wealth fund, όπως και μια μονάδα του Public Investment Fund της Σαουδικής Αραβίας έχουν επενδύσει περίπου 3 δισ. δολάρια στην Αίγυπτο αποκτώντας μερίδια σε σημαντικές εταιρείες της χώρας.

Δημοσίευμα του Bloomberg κάνει λόγο για την διοργάνωση roadshow σε Ευρώπη και Ασία στα τέλη Οκτωβρίου, για την προβολή των επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή