Η εκρηκτική άνοδος του αμερικανικού δολαρίου δημιουργεί μια «μη βιώσιμη κατάσταση» για περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών, αναφέρει η Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι παρόμοια ράλι στο παρελθόν είχαν οδηγήσει σε κάποιου είδους χρηματοπιστωτική ή οικονομική κρίση.

«Αν και είναι δύσκολο να προβλεφθούν τέτοια γεγονότα, υπάρχουν οι συνθήκες», έγραψε σε ένα σημείωμα ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Morgan Stanley στις ΗΠΑ, Μάικλ Γουίλσον, αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, στην κρίση του δημόσιου χρέους του 2012 και την τεχνολογική φούσκα του 2000. Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 19% φέτος, ενώ οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν βουτιά 23%.

Διαβάστε επίσης – Γιατί βυθίζεται η στερλίνα;

Όπως γράφει το Bloomberg, o Γουίλσον βλέπει ένα «ενδεχόμενο χαμηλό» για τον δείκτη αναφοράς S&P 500 να έρχεται αργότερα φέτος ή στις αρχές του επόμενου σε επίπεδο 3.000 έως 3.400 μονάδων. Αυτό σημαίνει πτώση 13%.

Διαβάστε επίσης – Δολάριο: Σε υψηλό 20 ετών μετά το διάγγελμα Πούτιν

Η άνοδος του δολαρίου πλήττει την αξία των διεθνών πωλήσεων των αμερικανικών εταιρειών, με τη Morgan Stanley να υπολογίζει ότι κάθε μεταβολή κατά 1% στον δείκτη του δολαρίου έχει αρνητικό αντίκτυπο 0,5% στα κέρδη. Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου του S&P 500 θα αντιμετωπίσουν περίπου 10% αντίθετο άνεμο από το ισχυρότερο νόμισμα, εκτός από άλλα ζητήματα όπως η αύξηση του κόστους εισροών, υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης: Η άνοδος του δολαρίου σηματοδοτεί προβλήματα για τις παγκόσμιες οικονομίες

«Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι αυτή η ισχύς του δολαρίου συμβαίνει ακόμη και όταν άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες συσφίγγουν επίσης τη νομισματική πολιτική με έναν ιστορικά επιθετικό ρυθμό», έγραψε ο Γουίλσον της Morgan Stanley. «Αν υπήρχε κάποια στιγμή που θα έπρεπε να προσέχετε ότι κάτι θα σπάσει, είναι αυτή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders