Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών υποχώρησαν τη Δευτέρα οι τιμές του χρυσού, εν μέσω πιέσεων από το ισχυρό δολάριο και την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, την ώρα που η Federal Reserve αυξάνει επιθετικά τα αμερικανικά επιτόκια.

Ο χρυσός σποτ υποχώρησε μέχρι τα 1.624,41 δολάρια,  στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020.

Ο δείκτης του δολαρίου ανήλθε σε νέο υψηλό από το 2002, ενισχυμένος από τη βουτιά της βρετανικής στερλίνας, καθιστώντας τον χρυσό πιο ακριβό για κατόχους  άλλων νομισμάτων.

Διαβάστε επίσης – Το χειρότερο sell off για την αγορά ομολόγων από το 1949

Οι τιμές του χρυσού έχουν υποχωρήσει πάνω από 400 δολάρια, ή πάνω από 20%, από τότε που η τιμή του βρέθηκε πάνω από τα 2.000 δολ. ανά ουγγιά τον περασμένο Μάρτιο, καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν απότομα τα επιτόκια για να δαμάσουν τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό.

Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης και σηματοδότησε περισσότερες αυξήσεις.

Διαβάστε επίσης – BofA: Οι χειρότερες αποδόσεις των τελευταίων περίπου 90 ετών για τη στρατηγική 60/40

Μια «περίεργη ιστορία»

Τι κρύβεται όμως πίσω από την πτώση του χρυσού, σε μια περίοδο κατά την οποία θα περίμενε κανείς να ενισχύεται; Ιστορικά, το πολύτιμο αυτό μέταλλο καταγράφει σημαντική άνοδο όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός, καθώς θεωρείται ως επένδυση -αντιστάθμισμα στις αυξήσεις των τιμών. Επίσης, εμφανίζεται ιδιαίτερα ελκυστικός σε περιόδους γεωπολιτικής αβεβαιότητας, καθώς θεωρείται το Νο 1 ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

Διαβάστε επίσης – Η Fed πετά την καυτή πατάτα του πληθωρισμού στον Μπάιντεν

Αλλά οι τιμές του χρυσού δεν έχουν αυξηθεί. Στην πραγματικότητα, έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 20% από την πρόσφατη κορύφωσή τους τον Μάρτιο κι αυτό τοποθετεί τον χρυσό στην κορυφή μιας bear market.

Η αλλαγή σκηνικού

Αν και μόλις ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία οι τιμές του χρυσού εκτοξεύτηκαν στα ύψη, στη συνέχεια  υπήρξαν άλλες παράμετροι που ήρθαν στο προσκήνιο.

Το CNN Business μιλά για το «φαινόμενο της Fed»: Η κεντρική τράπεζα αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος παραμένει πεισματικά υψηλός, ειδικά καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ενισχύει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Η επιθετική αυτή πολιτική ώθησε το αμερικανικό δολάριο σε νέο υψηλό δύο δεκαετιών. Το δολάριο έχει ενισχυθεί κατά 16% έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων μέχρι στιγμής φέτος, εξαιρετικά υψηλό ποσοστό. Αυτές οι κινήσεις έπληξαν τις μετοχές, και επηρέασαν τον χρυσό.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι συναλλαγές εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, γίνονται συνήθως σε δολάρια. Ένα ισχυρότερο νόμισμα καθιστά πιο δαπανηρή την αγορά από ξένους επενδυτές και μπορεί να μειώσει τη ζήτηση, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές.

Ένας άλλος παράγοντας είναι οι επιπτώσεις της επιθετικής πολιτικής της Fed στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Οι αποδόσεις των ομολόγων,  έχουν εκτιναχθεί με αυτή του 10ετούς να βρίσκεται στο 3,7% από περίπου 1,5% στην αρχή του έτους.

Ο χρυσός ανταγωνίζεται επίσης τα κρατικά ομόλογα ως ασφαλές καταφύγιο επένδυσης. Και όταν οι επενδυτές μπορούν να έχουν καλύτερες αποδόσεις από το δεύτερο, το πρώτο φαίνεται πολύ λιγότερο ελκυστικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές