Απώλειες για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση σημείωσε η Wall Street, η οποία αν και προσπάθησε να ανακάμψει σήμερα, τελικά η νέα άνοδος του δολαρίου και οι σοβαρές αναταράξεις στην ευρύτερη αγορά συναλλάγματος άσκησαν σημαντικές πιέσεις. Μάλιστα ο S&P 500 έκλεισε σε νέα χαμηλά έτους.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1,10% στις 29.264 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 1,03% στις 3.655 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,60% στις 10.802 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων, αν και εν γενει τα υψηλότερα επιτόκια θα οφελήσουν τα έσοδα του.  Οι μετοχές της Goldman Sachs σημείωσαν πτώση 2,3%. Η JPMorgan και η Morgan Stanley σημείωσαν πτώση σχεδόν 2%, ενώ η Citigroup βυθίστηκε κατά 3%.

Προβληματίζει το ισχυρό δολάριο

Η Wall Street έδειξε να προβληματίζεται από την διαρκή άνοδο του δολαρίου, η οποία μπορεί να βλάψει τα κέρδη των πολυεθνικών των ΗΠΑ και επίσης να προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίο αποδίδουν εκεί και τη μεγάλη αναταραχή στις μετοχικές αγορές.  Υπενθυμίζεται εδώ ότι η βρετανική λίρα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό σήμερα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ την ίδια ώρα, το ευρώ έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από το 2002.

«Αυτή η ισχύς του δολαρίου των ΗΠΑ έχει οδηγήσει ιστορικά σε κάποιου είδους χρηματοπιστωτική/οικονομική κρίση», έγραψε ο Michael Wilson της Morgan Stanley. Μια άλλη μεγάλη αύξηση επιτοκίων από την Federal Reserve την περασμένη εβδομάδα ήταν ο καταλύτης για την τελευταία πτώση στις αγορές. Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια έως και το 4,6%.

Εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα για πάνω από μία δεκαετία. Η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπερνά πλέον το 4,29%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρέθηκε σήμερα στο 3,9%.

Σε ένα τέτοιο δύσκολο πλαίσιο, ο δείκτης μεταβλητότητας της Cboe, γνωστός ως VIX, εκτινάχθηκε σχεδόν 3 μονάδες στις 32,70 μονάδες σήμερα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τα μέσα Ιουνίου. Ο VIX επί της ουσίας είναι ο «δείκτης φόβου» στην αμερικανική αγορά ενώ εξετάζει τις τιμές των επιλογών στον S&P 500.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street