Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές, στη σκιά των τελευταίων αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών να αυξήσουν τα επιτόκια τους, επηρεάζοντας την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και της μεγάλης αναταραχής στην αγορά συναλλάγματος, η οποία υποχρέωσε και την Bank of England σε λεκτική παρέμβαση.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,4%, με τον κλάδο των κοινής ωφελείας να χάνει 2,3%, αλλά των ταξιδίων να κερδίζει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,03% στις 7.020 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,46% στις 12.227 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,24% στις 5.769 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Προσπάθεια ανάκαμψης

Η στερλίνα στο κέντρο των εξελίξεων

Στο επίκεντρο των αγορών σήμερα βρέθηκε το νέο ιστορικό χαμηλό της στερλίνας, καθώς τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα, με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Βρετανία, έρχονται στην επιφάνεια. Η πτώση αυτή προκάλεσε την λεκτική παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τις διακυμάνσεις της αγοράς.

Είναι μια «μείζονα πρόκληση» για την Τράπεζα της Αγγλίας να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να τονώσει την οικονομία, δήλωσε ο Nicholas Ferres, επικεφαλής επενδύσεων στη Vantage Point Asset Management. Από την πλευρά του ο Τζιμ Ο’ Νιλ, πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management και πρώην υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι η πτώση της λίρας «είναι συνέπεια ενός εξαιρετικά επικίνδυνου προϋπολογισμού του νέου υπουργού και μιας μάλλον διστακτικής Τράπεζας της Αγγλίας που, μέχρι στιγμής, έχει αυξήσει τα επιτόκια απρόθυμα παρά όλες τις σαφείς πιέσεις».

Η εικόνα στο ταμπλό

Έτσι, σε επίπεδο τίτλων, οι βρετανικές μετοχές στον κλάδο της κατασκευής κατοικιών και την ανάπτυξη ακινήτων σημείωσαν μεγάλη πτώση. Οι Vistry Group και Bellway υποχώρησαν και οι δύο περίπου 7%, ενώ οι Taylor Wimpey και Persimmon υποχώρησαν περίπου 6%.

Τα σενάρια για την ύφεση και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία

Την ίδια ώρα, η ανησυχία για τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης αυξάνεται καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και οι κεντρικές τράπεζες καταφεύγουν σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να προσπαθήσουν να δαμάσουν τις αυξανόμενες τιμές. Έτσι η προσπάθεια άμυνας έναντι ενός σεναρίου ύφεσης εντείνονται το τελευταίο διάστημα προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις στις αγορές.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη παρακολουθούν επίσης τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία μετά τις πρόωρες εκλογές την Κυριακή. Η χώρα πρόκειται να εκλέξει την πρώτη της γυναίκα πρωθυπουργό και την πρώτη κυβέρνηση της ακροδεξιάς από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθησε αλλά δεν ανέτρεψε το αρνητικό πρόσημο

Ελεγχόμενη, αλλά η τέταρτη στη σειρά, ήταν τελικά η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, καθώς ενεργοποιήθηκαν κάποιες στηρίξεις από δεικτοβαρείς τίτλους, ώστε να μην χαθούν οι 790 μονάδες. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,67% στις 792,73 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 57 εκατ. ευρώ.

Αν και λίγο πριν την λήξη της κύριας συνεδρίασης ο γενικός δείκτης είχε περιορίσει σημαντικά τις απώλειες του, τελικά οι δημοπρασίες οδήγησαν σε χαμηλότερο κλείσιμο, αλλά καλύτερο από τα χαμηλά ημέρας, τα οποία ήταν στις 783 μονάδες. Οι στηρίξεις από συγκεκριμένες δεικτοβαρείς λειτούργησαν σήμερα, αλλά η συνέχεια μόνο ομαλή δεν αναμένεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες