Ελεγχόμενη, αλλά η τέταρτη στη σειρά, ήταν τελικά η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, καθώς ενεργοποιήθηκαν κάποιες στηρίξεις από δεικτοβαρείς τίτλους, ώστε να μην χαθούν οι 790 μονάδες. Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,67% στις 792,73 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 57 εκατ. ευρώ.

Αν και λίγο πριν την λήξη της κύριας συνεδρίασης ο γενικός δείκτης είχε περιορίσει σημαντικά τις απώλειες του, τελικά οι δημοπρασίες οδήγησαν σε χαμηλότερο κλείσιμο, αλλά καλύτερο από τα χαμηλά ημέρας, τα οποία ήταν στις 783 μονάδες. Οι στηρίξεις από συγκεκριμένες δεικτοβαρείς λειτούργησαν σήμερα, αλλά η συνέχεια μόνο ομαλή δεν αναμένεται.

Διαβάστε ακόμα: Στο 4,7% το κόστος δανεισμού της Ελλάδας – Ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων

Το διεθνές περιβάλλον

Και αυτό διότι το ΧΑ παραμένει απόλυτα συνδεδεμένο με το επιφυλακτικό κλίμα των διεθνών αγορών, περιβάλλον εντός του οποίου οι αγοραστές είναι δύσκολο να κινητοποιηθούν. Άλλωστε, στην ενεργειακή κρίση που ακουμπά πλέον όλο και περισσότερους κλάδους της οικονομίας, έρχεται να προστεθεί και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, καθιστώντας λιγότερο συνεργάσιμη με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Διαβάστε ακόμα: Σε χαμηλό εννεαμήνου οι τιμές του πετρελαίου

Μεταβλητότητα

Την ίδια ώρα η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα συντήρησε την μεταβλητότητα σε μια αγορά που στερείται εσωτερικών καταλυτών για τις αντοχές της. Με τις συναλλαγές να είναι μετρημένες, έστω κάποιες εντολές μπορούν να αλλάξουν το κλίμα εν ριπή οφθαλμού, καθώς πολλοί αγοραστές διστάζουν να στηρίξουν τίτλους που μέχρι πρότινος είχαν συμβάλλει στις αντοχές της αγοράς. Η αναδίπλωση και η άμυνα είναι η βασική στρατηγική στο ΧΑ, όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στον ot.gr.

Αυτό που επισημαίνουν πλέον οι περισσότεροι αναλυτές, παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις στο ταμπλό έχουν υποχωρήσει σημαντικά, με την κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται κάτω από τα 60 δισ. ευρώ, ουδείς μπορεί να μιλήσει για ευκαιρίες. Και αυτό γιατί το ΧΑ παραμένει προσδεμένο στην τάση των ξένων αγορών, αναζητώντας επίπεδα που θα συνιστούν υπερβολή για μια τοπική αντίδραση ή κάποιο νέο αποφασιστικής σημασίας (λήξη πολέμου, αποκλιμάκωση πληθωρισμού κλπ) για να επιστρέψει με μεγαλύτερη ψυχραιμία στα θεμελιώδη των επιχειρήσεων.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων η Motor Oil βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση χάνοντας 4,21%, με τις Ελλάκτωρ, Quest, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και ΟΤΕ να ακολουθούν με σημαντικές απώλειες. Ισχυρή ήταν και η πτώση σε ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Σαράντη, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Titan, Jumbo, Eurobank, Alpha Bank. Σε θετικά εδάφη έκλεισαν οι Εθνική, Λάμδα και ΕΛΧΑ, με τις Πειραιώς, Aegean, Βιοχάλκο και Coca Cola να προσφέρουν σημαντικά στηρίγματα με τα κέρδη άνω του 1%. Η ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 2,52%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών