Να διακόψει το ήδη τετραήμερο πτωτικό σερί επιχειρεί σήμερα η Wall Street, χωρίς όμως να καταφέρνει να απορροφήσει πλήρως τις διεθνείς αναταράξεις, καθώς η αγορά συναλλάγματος προκαλεί έντονη μεταβλητότητα στις κινήσεις των κεφαλαίων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,17% στις 29.538 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,27% στις 3.703 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 1,17% στις 10.995 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Ομόλογα: Συνεχίζεται το ράλι στις αποδόσεις – Στο 4,7% το ελληνικό 10ετές

Οι αγορές χρήματος και ομολόγων

Η βρετανική λίρα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό σήμερα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, με την επιθετική εκστρατεία σύσφιξης της πολιτικής της Federal Reserve, σε συνδυασμό με τις φορολογικές περικοπές του Ηνωμένου Βασιλείου που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, να προκαλούν έντονη άνοδο του δολαρίου. Την ίδια ώρα, το ευρώ έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από το 2002. Ένα διαρκώς ισχυρό δολάριο μπορεί να βλάψει τα κέρδη των πολυεθνικών των ΗΠΑ και επίσης να προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίο αποδίδουν εκεί και τη μεγάλη αναταραχή στις μετοχικές αγορές.

«Αυτή η ισχύς του δολαρίου των ΗΠΑ έχει οδηγήσει ιστορικά σε κάποιου είδους χρηματοπιστωτική/οικονομική κρίση», έγραψε ο Michael Wilson της Morgan Stanley. Μια άλλη μεγάλη αύξηση επιτοκίων από την Federal Reserve την περασμένη εβδομάδα ήταν ο καταλύτης για την τελευταία πτώση στις αγορές. Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια έως και το 4,6%.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα για πάνω από μία δεκαετία. Η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπερνά πλέον το 4,29%.

Ο δείκτης VIX

Σε ένα τέτοιο δύσκολο πλαίσιο, ο δείκτης μεταβλητότητας της Cboe, γνωστός ως VIX, εκτινάχθηκε σχεδόν 3 μονάδες στις 32,70 μονάδες σήμερα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τα μέσα Ιουνίου. Ο VIX επί της ουσίας είναι ο “δείκτης φόβου” στην αμερικανική αγορά ενώ εξετάζει τις τιμές των επιλογών στον S&P 500.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street