Έντονη νευρικότητα εμφανίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες προσπαθούν να σπάσουν τον πτωτικό κύκλο που έχει ανοίξει μετά και τις τελευταίες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών να αυξήσουν τα επιτόκια τους, επηρεάζοντας την οικονομική δραστηριότητα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,5%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να χάνει 2,3%, αλλά της τεχνολογίας να κερδίζει 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,55% στις 7.057 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,06% στις 12.276 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,57% στις 5.816 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Με βουτιά άρχισαν την εβδομάδα οι ασιατικές αγορές

Αυξάνεται η ανησυχία

Η ανησυχία για τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης αυξάνεται καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και οι κεντρικές τράπεζες καταφεύγουν σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να προσπαθήσουν να δαμάσουν τις αυξανόμενες τιμές. Έτσι η προσπάθεια άμυνας έναντι ενός σεναρίου ύφεσης εντείνονται το τελευταίο διάστημα προκαλώντας σοβαρές αναταράξεις στις αγορές.

Οι αναταράξεις εστιάζουν και στην πορεία της στερλίνας, με το βρετανικό νόμισμα να κινείται σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου. Η στερλίνα υποχωρεί επίσης έως και 3,7% έναντι του ευρώ στα 1,0787 ευρώ, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2020. Και η πτώση έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος αντανακλά όχι μόνο την ευρεία ισχύ του δολαρίου, αλλά και την ανησυχία για την οικονομία της Βρετανίας.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη παρακολουθούν επίσης τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία μετά τις πρόωρες εκλογές την Κυριακή. Η χώρα πρόκειται να εκλέξει την πρώτη της γυναίκα πρωθυπουργό και την πρώτη κυβέρνηση της ακροδεξιάς από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές