Θα γίνει η Ιταλία το «μαύρο» πρόβατο;

Η Ιταλία γύρισε σελίδα, όμως, κανείς δεν ξέρει αν αυτή θα γραφτεί με μαύρα γράμματα για τη χώρα και ειδικά για την οικονομία. Μια ιταλική οικονομία που καλείται να διαχειριστεί ένα δημόσιο χρέος το οποίο όλο ανεβαίνει και πλέον βρίσκεται πάνω από 2,3 τρις ευρώ, στο 150% του ΑΕΠ ενώ ο πληθωρισμός είναι σταθερά πάνω από 8%.

Ποια θα είναι τα μηνύματα της κάλπης στις αγορές; Τι θα κάνουν οι επενδυτές από τη γενικότερα ασάφεια στην Ιταλία; Θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της η γειτονική χώρα με εξόδους στις αγορές αλλά με πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού;

Και πώς θα διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση κονδύλια ύψους 800 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης όταν η Μελόνι και οι σύμμαχοί της είναι αφενός αντιευρωπαϊστές, αφετέρου φιλορώσοι κι εκτός γραμμής των Βρυξελλών;

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και μέλος των G7, θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τις επιθετικές κινήσεις των hedge funds που αναμένεται να χτυπήσουν στο ιταλικό χρέος.

Πολλά από τα παραπάνω θυμίζουν… τη μικρή Ελλάδα, όμως εδώ είναι Ιταλία. Μια ρήξη με τις Βρυξέλλες ή μια αδυναμία να κρατηθεί η οικονομία σε στέρεες βάσεις, μπορεί να τινάξει στην αέρα όχι μόνο τη χώρα, αλλά και όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λέτε να δούμε την Ιταλία σε ρόλο «μαύρου προβάτου»; Στη θέση που ήταν κάποτε η Ελλάδα δηλαδή…

Τρέχουν τώρα να προλάβουν

Αγώνα δρόμου διεξάγουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να προλάβουν να συνάψουν πολιτική συμφωνία εντός εβδομάδων για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με τον Μικροοικονομικό των Νέων, η κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση έλαβε ώθηση μετά την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν για «μερική επιστράτευση» σε μια κλιμάκωση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και πιθανότατα θα συμπεριληφθεί ως μέρος ενός νέου πακέτου κυρώσεων που θα προτείνει η Κομισιόν, σύμφωνα με πηγές του Βloomberg. Ενα πλαφόν στις τιμές θα ευθυγραμμίσει την ΕΕ με την προσπάθεια των ΗΠΑ να κρατήσουν το κόστος του αργού στα ύψη και να πλήξουν τα έσοδα της Μόσχας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα μπορούσε να πει κανείς. Ας ελπίσουμε ότι τα μειωμένα αντανακλαστικά των ευρωπαίων ανήκουν στο παρελθόν.

Ενεργειακή αυτονομία

Μία τελείως διαφορετική εικόνα σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζει η εγχώρια αγορά φυσικού αερίου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συμμετείχε στο υπουργικό συμβούλιο της Διεθνούς Διάσκεψης Φυσικού Αερίου στο Βουκουρέστι (Romanian International Gas Conference – RIGG 2022), που διοργάνωσε ο ρουμάνος υπουργός Ενέργειας, Βίρτζιλ Ποπέσκου, ανέφερε πως η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο μειώθηκε κατά 40% την ίδια ώρα που οι εξαγωγές αερίου της Ελλάδας αγγίζουν τα 2 δισ. κυβικά μέτρα από 700 εκατ. το 2021.

Την ίδια στιγμή, τα πλοία μεταφοράς LNG στη Ρεβυθούσα διπλασιάστηκαν, ενώ το αέριο που μεταφέρεται από τον αγωγό TAP καλύπτει το 20% των εθνικών αναγκών. Ο δρόμος προς την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας είναι ανοιχτός…

Big Bang στον τεχνολογικό τομέα

Οποια πέτρα κι αν σήκωνες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα έβρισκες εταιρείες τεχνολογίας, startup, τεχνοβλαστούς, πανεπιστήμια που «επενδύουν» στη δημιουργία οικοσυστημάτων καινοτομίας.

Όχι, δεν έγινε η Ελλάδα ξαφνικά Silicon Valley, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές προσπάθειες για να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα στον τεχνολογικό τομέα. Οι επενδύσεις που υλοποιούνται ή έχουν ανακοινωθεί δημιουργούν αισιόδοξο κλίμα ότι μπορεί να επιστρέψουν και πολλά λαμπρά μυαλά που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό γιατί δε βρίσκουν κατάλληλες και καλά αμειβόμενες δουλειές.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν ανακοινωθεί επενδύσεις άνω των 6 δις ευρώ σε τεχνολογικά συστήματα ενώ μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft, η Nova – Wind, η Vodafone, η Cisco, η Amazon, βλέπουν με καλό μάτι την προσπάθεια του ψηφιακού μετασχηματισμού που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Η Nova για παράδειγμα έχει ανακοινώσει επενδύσεις 2 δις ευρώ στα δίκτυα για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών και για υψηλές ταχύτητες 10 Gbps. Ομοίως και η Vodafone υλοποιεί πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ για επέκταση του 5G ενώ ένα δις ευρώ είναι η συνεισφορά της Microsoft στο επενδυτικό πλάνο, για την ανάπτυξη 3 data centers στα Μεσόγεια όπου θα δημιουργηθούν 300 θέσεις εργασίας.

Ξεχωρίζει επίσης το σχέδιο της Amazon για να μετατρέψει τη Νάξο σε έξυπνο νησί υλοποιώντας επένδυση έως 200 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, δε μένει πίσω ο ΟΤΕ που υλοποιεί πρόγραμμα 3 δις ευρώ για ευρύ δίκτυο οπτικών ινών έως το 2027. η Deutsche Telekom μετέφερε στη Θεσσαλονίκη από την Αγ. Πετρούπολη 270 στελέχη πληροφορικής για τη λειτουργία του Telekom IT Hub Ως το 2027 στο κέντρο αναμένεται να απασχολούνται συνολικά 1.000 άτομα.

Η αλήθεια είναι ότι ειδικά η Θεσσαλονίκη μπορεί να ελπίζει πως θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της και θα φέρει πολλούς νέους να εργαστούν στον τομέα της τεχνολογίας. Κάτι καλό γίνεται στην πόλη, με προσπάθεια και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

 Οι ηλεκτρονικές απάτες προκαλούν τρόμο

Οι ηλεκτρονικές απάτες αυξάνονται και πληθύνονται αλλά και… εκσυγχρονίζονται, γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή από όλους. Χθες έγινε γνωστό ότι μια συμμορία είχε καταφέρει να παγιδεύσει 3 ΑΤΜ στη Θεσσαλονίκη, να κατασκευάσει αντίγραφα καρτών – κλώνων και να υποκλέψει προσωπικά στοιχεία. Κατάφεραν μάλιστα να πάρουν περισσότερα από 650 χιλ. ευρώ. Και πώς το πέτυχαν αυτό;

Φτιάχνοντας ένα μικροκύκλωμα με κάμερα το οποίο κολλούσαν πάνω στο πλαστικό περίβλημα του ΑΤΜ και μπορούσαν να καταγράψουν τους κωδικούς των ανυποψίαστων πελατών.

Πρόκειται για μία από τις πολλές απάτες. Πρόσφατα ένα νέο κόλπο ήρθε στο φως. Στέλνουν mail ότι δήθεν είναι από τα ΕΛΤΑ για κάποιο πακέτο που πρέπει να παραδοθεί και οδηγούν τους ανυποψίαστους σε συγκεκριμένες σελίδες για «ψάρεμα» κωδικών.

Σε άλλες περιπτώσεις, όποιος την «πατήσει», όπως έγινε πρόσφατα με πολίτη, βλέπει στην οθόνη του μια ιστοσελίδα που είναι ίδια με το e-banking της τράπεζάς του, βάζει τους κωδικούς του και χάνει χρήματα.

Άλλες γνωστές απάτες είναι τα τηλεφωνήματα δήθεν από ξενοδοχεία για κράτηση δωματίων, ατυχήματα που συνέβησαν σε συγγενείς και ζητούν χρηματικά ποσά, αναρτούν αγγελίες για πώληση προϊόντων ή αυτοκινήτων και «ψαρεύουν» υποψήφιους αγοραστές, κλπ.

Τα στοιχεία δείχνουν έκρηξη της ηλεκτρονικής απάτης με περισσότερες από 4 χιλιάδες περιπτώσεις στο 8μηνο και με περισσότερα από 4.200 θύματα των επιτήδειων.

Οι μικρομεσαίοι και τα αιτήματά τους

Για τα παράπονα που κάνουν οι μικρομεσαίοι τα έχουμε πει πολλές φορές στη στήλη. Και αυτή η γκρίνια (δικαιολογημένη εν πολλοίς) βγήκε και στη γενική συνέλευση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) όπου μίλησε και ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είπε ότι τον Οκτώβριο ξεκινάει το νέο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑΝΕΚ) του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 700 εκατ ευρώ για την ενεργειακή εξοικονόμηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρο, Γ. Καβαθάς, πάντως, είπε πολλά για τα αιτήματα που έχουν. Αυτά κυρίως συνοψίζονται στην αναθεώρηση του Πτωχευτικού Κώδικα, αφαίρεση από το ιδιωτικού χρέος όλων των προστίμων και των τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί, διαγραφή μέρους του κεφαλαίου για το χρέος που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας ενώ προτείνεται να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων όσοι δεν ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους την περίοδο της πανδημίας.

Μίλησε και για διεύρυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση των 240 δόσεων.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (άμεσα και έμμεσα). Δηλαδή προτείνεται η θεσμοθέτηση ενός ακατάσχετου λειτουργικού λογαριασμού για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η μείωση των τραπεζικών προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η πλήρης και χωρίς προυποθέσεις κατάργηση τέλους επιτηδεύματος! η επαναφορά του αφορολόγητου οριου για τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους στο πλαίσιο της ισονομίας.

Για το ενεργειακό κόστος προτείνεται ο περιορισμός των αυξήσεων κόστους όπως Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ΦΠΑ σε μια σειρά αγαθά και υπηρεσίες.

Δύσκολο να υλοποιηθούν όλα τα αιτήματα πάντως, ωστόσο, προεκλογική περίοδο έχουμε και η κυβέρνηση δεν θα θελήσει να χάσει τους μικρομεσαίους, έστω κι αν με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, που ποτέ δεν επιστράφηκαν, πολλοί είναι ακόμη χαρούμενοι.

Υπουργός… πυροσβέστης

Γίνεται καλή δουλειά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον υπουργό, Γ. Γεωργαντά και τους υπόλοιπους να τρέχουν σε όλη την Ελλάδα για να σβήνουν φωτιές που ανάβουν. Γι’ αυτό ίσως και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν γκρινιάζουν τόσο πολύ καθώς οι «πυροσβεστικές» παρεμβάσεις βοηθούν στο να μην επεκταθούν αυτές οι φωτιές.

Από την Ελασσόνα που βρέθηκε ο κ. Γεωργαντάς χθες ανακοίνωσε ότι θα ξεπεράσουν τα 90 εκατ. ευρώ οι ενισχύσεις που θα δοθούν στους κτηνοτρόφους για να αντιμετωπίσουν το κόστος παραγωγής εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Θα κατανεμηθούν 60 εκατ. σε αιγοπρόβατα και ανάλογα θα ενισχυθύν οι βοοτροφία, η πτηνοτροφία και η χοιροτροφία. Να σημειωθεί ότι έχουν δοθεί 50 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπιστεί η μεγάλες αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών.

Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τα μισά από τα 700 εκατ. ευρώ του προγράμματος για την ενίσχυση της βιολογικής παραγωγής, θα δοθεί στη βιολογική κτηνοτροφία.

Καλά όλα αυτά, όμως, οι κτηνοτρόφοι έχουν προειδοποιήσει ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει μεγάλη έλλειψη πρόβειου γάλατος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή φέτας. Κι αυτό δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να το αφήσουμε να συμβεί.

Όλα για όλα για τους συνταξιούχους

«Τους συνταξιούχους και τα μάτια σας…» Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει το Μαξίμου στους αρμόδιους υπουργούς, ειδικά στον Κ. Χατζηδάκη που είναι υπεύθυνος και για τις συντάξεις.

Ενόψει προεκλογικής περιόδου η Νέα Δημοκρατία δε θέλει να χάσει ούτε έναν ψηφοφόρο από την δεξαμενή των απομάχων της ζωής και γι’ αυτό ανακοινώνει αυξήσεις από τις αρχές του έτους, με βάση βεβαίως τον «καταραμένο» νόμο Κατρούγκαλου.

Χθες ο Κ. Χατζηδάκης στον Σκάι είπε ότι οι συντάξεις ξεπαγώνουν μετά από 12 χρόνια κι ότι 9 στους 10 θα δουν αυξήσεις απευθείας, ενώ πολλοί θα δουν διπλή ή τριπλή αύξηση.

Η αύξηση, που θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2023, συνδέεται με τον τιμάριθμο και την ανάπτυξη και το ποσοστό της αύξησης θα προσδιοριστεί μόλις ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ τα επίσημα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ και την αύξηση του τιμαρίθμου την τρέχουσα χρονιά.

Κάτι σαν την παλιά… ΑΤΑ επί ΠΑΣΟΚ δηλαδή.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι από τους 850.000 συνταξιούχους που εμπίπτουν στην προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου οι 504.000 θα ωφεληθούν άμεσα λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ο κ. Χατζηδάκης ανάφερε και ορισμένα παραδείγματα. Είπε για παράδειγμα: Αν υποτεθεί ότι το ποσοστό της αύξησης θα ανέλθει στο 7%, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη 750 ευρώ θα έχουν μηνιαίο όφελος 53 ευρώ, ενώ το ετήσιο όφελος θα είναι 636 ευρώ, (δηλαδή το 85% της 13ης σύνταξης). Όμως, όπως συμπλήρωσε ο υπουργός, οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα είναι στη συντριπτική πλειονότητα τους επιλέξιμοι για το επίδομα των 250 ευρώ. Επομένως, αν προστεθεί στα 636 ευρώ, που είναι το ετήσιο όφελος από την αύξηση, η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση των 250 ευρώ, το όφελος φτάνει τα 886 ευρώ.

Όπως καταλαβαίνετε… τα δίνουν όλα για τους συνταξιούχους. Απλά να θυμίσουμε ότι οι συνταξιούχοι το 2019 ψήφισαν σε ποσοστό 48,2% τη Νέα Δημοκρατία έναντι 26,1% τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπατε τίποτε;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories