Χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, αλλά με ικανοποιητικά κέρδη έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο προσδέθηκε στη διεθνή ανάκαμψη, χωρίς όμως να κάνει τη διαφορά στην αντίδραση του. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,72% στις 798,41 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 64 εκατ. ευρώ.

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για τις αγορές

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με σωρευτικές απώλειες 4,93%, και με τον τραπεζικό δείκτη να διορθώνει σε ποσοστό 7,7%, το ΧΑ προσπάθησε, χωρίς αποτέλεσμα, να κλείσει την παρένθεση της «επίσκεψης» στη ζώνη των 780 μονάδων.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι αναλυτές συστήνουν «μειωμένες θέσεις» στις μετοχές

Ωστόσο, δεν κατάφερε να δημιουργήσει μια απόσταση ασφαλείας από τα χαμηλά του πτωτικού σερί και να ανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, προκειμένου να δώσει και το μήνυμα μιας αντίδρασης διαρκείας.

Η «συνοδεία» της αντίδρασης με λίγο καλύτερες συναλλαγές άφησε μια θετική αίσθηση στην αγορά ότι μπορεί να έχει διάρκεια και να διαγράψει μέρος (τουλάχιστον) των απωλειών του Σεπτεμβρίου, στις, τρεις συνεδριάσεις που απομένουν.

Δύσκολο εξάμηνο

Ωστόσο, αυτό που επισημαίνεται από τους περισσότερους αναλυτές είναι ότι σταδιακά οι αγορές εισέρχονται σε ένα δύσκολο εξάμηνο κατά το οποίο θα δει η ευρωπαϊκή οικονομία τις πραγματικές επιδράσεις της αύξησης του ενεργειακού κόστους, αλλά και της σύσφιγξης των νομισματικών συνθηκών από τις κεντρικές τράπεζες. Και σε αυτό το περιβάλλον η τάση σε πιο αμυντικές θέσεις θα είναι κυρίαρχη στην πλειονότητα των χαρτοφυλακίων.

Σε κάθε περίπτωση και συνυπολογίζοντας το βαρύ κλίμα σε όλες τις διεθνείς χρηματαγορές, η Trader24 αναφέρει ότι οι 810-815 μονάδες έχουν γίνει πλέον αντίσταση στην περίπτωση μιας οποιαδήποτε ανοδικής προσπάθειας. Εκεί, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η εμφάνιση αγοραστών, βραχυπρόθεσμου κυρίως χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο να αλλάζει η γενικότερη πτωτική τάση.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Τέρνα Ενεργειακή με το +5,57%, ο Σαράντης με το +3,45% και οι Motor Oil, Εθνική και Λάμδα με τα ισχυρά τους κέρδη έκαναν τη διαφορά στην αγορά. Σημαντική ήταν και η άνοδος σε Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Eurobank, ενώ θετικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ, Τιτάν, Quest, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ. Από την άλλη, ΑΔΜΗΕ, Aegean και ΟΤΕ έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, ενώ σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν και οι Jumbo, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών