Ανοδικά κινείται ο χρυσός αφήνοντας πίσω τα χαμηλά των 2,5 τελευταιών ετών, καθώς υποχωρεί ελαφρώς το δολάριο και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθιστώντας πιο ελκυστικό το πολύτιμο μέταλλο.

Η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε κατά 0,86% στα 1.635, 5 δολάρια η ουγγιά. Στη χθεσινή συνεδρίαση έκλεισε στα 1.620, 2 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020.

Διαβάστε επίσης: Κρυπτονομίσματα: Ξεπέρασε και πάλι το 1 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση της αγοράς

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πολύτιμου μετάλλου σημείωσαν άνοδο κατά 0,63% στα 1.643,70 δολάρια.

Ομόλογα και δολάριο οι ανταγωνιστές του χρυσού

«Μετά από ένα εκρηκτικό ξεκίνημα τη Δευτέρα, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και το δολάριο περιόρισαν ελαφρώς τα κέρδη τους, γεγονός που συνέβαλε στην άμβλυνση της καθοδικής τάσης στην τιμή του χρυσού», εξηγεί ο ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA, Γκρεγκ Έρλαμ.

Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε από το υψηλό επίπεδο δύο δεκαετιών που σημείωσε στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθιστώντας τον χρυσό λιγότερο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου  υποχώρησε επίσης από το υψηλό 12ετίας.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ  θα συνεχίσει να προχωράει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση και προκαλώντας πωλήσεις στις αγορές μετοχών. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον κατά μία ακόμη ποσοστιαία μονάδα φέτος, δήλωσε  ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Τσαρλς Έβανς.

Ο χρυσός, που παραδοσιακά θεωρείται ασφαλές περιουσιακό στοιχείο, δεν κατάφερε να επωφεληθεί από την πρόσφατη πτώση των μετοχών, καθώς οι επενδυτές συνέρρευσαν στην ασφάλεια του αμερικανικού νομίσματος εν μέσω της γερακίστικης στάσης της Fed όσον αφορά τα επιτόκια.

Το ασήμι ενισχύθηκε κατά 2,1% στα 18,72 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα κατά 0,71% στα 858,04 δολάρια και το παλλάδιο κατά. 2,28% στα 2.092,792 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές