Παρά το γεγονός ότι οι μετοχές παγκοσμίως από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχουν χάσει βάση του δείκτη MSCI World 8,4 τρις. δολ, αρκετές επενδυτικές τράπεζες και διεθνείς οίκοι δεν «βλέπουν» αντιστροφή της πτωτικής τάσης στα χρηματιστήρια ενώ υποστηρίζουν πως για να δούμε τον «πάτο» σε αυτόν τον κύκλο, θα πρέπει να υπάρξουν πραγματικά χαμηλές αποτιμήσεις, η ανάπτυξη να σταματήσει να επιδεινώνεται και ο πληθωρισμός και τα επιτόκια να φθάσουν στην κορύφωσή τους.

Η Goldman Sachs

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Goldman Sachs, προχώρησε στην σύσταση «μείωσης θέσεων» ( underweight ) στις μετοχές και «αύξηση θέσεων» (overweight ) στα μετρητά, καθώς εκτιμά ότι η αύξηση στις πραγματικές αποδόσεις και η προοπτική μιας ύφεσης θα οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση τα χρηματιστήρια.

Διαβάστε επίσης: Πώς ένας 20χρονος  κέρδισε 110 εκατ. δολάρια από meme stocks

Στα τρέχοντα επίπεδα, οι αποτιμήσεις των μετοχών ίσως να μην ενσωματώνουν πλήρως τους κινδύνους, θεωρώντας πως στην παρούσα φάση τα μακροπρόθεσμα ομόλογα των ΗΠΑ και τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης της Ευρώπης μοιάζουν πιο ελκυστικά.

Η BlackRock

Εν τω μεταξύ και η BlackRock δεν «βλέπει» πως θα έχουμε «ήπια προσγείωση» στις οικονομίες με τον πληθωρισμό να επιστρέφει στο στόχο χωρίς να συντριβεί η δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη μεταβλητότητα και πίεση στα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, με αποτέλεσμα να διατηρεί την σύσταση «underweight» για τις μετοχές.

Η υπερβολική ποσοτική χαλάρωση την τελευταία δεκαετία αφήνει τη θέση της σε υπερβολική σύσφιγξη και οι αγορές δεν έχουν τον τρόπο να τιμολογήσουν σωστά τα νέα δεδομένα για το πώς διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις, ανέφεραν οι αναλυτές της αγοράς.

Εκτιμούν δε, πως τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα κορυφωθούν στο 4,5%-4,75% και στην ευρωζώνη θα φτάσουν στο 2,75%- 3% ως τα μέσα του 2023. Σε αυτό το περιβάλλον οι διαχειριστές κεφαλαίων αναμένουν πως η μεταβλητότητα θα αυξηθεί περαιτέρω στις αγορές, καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν ακόμη αρκετό δρόμο για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ενώ οι φόβοι της ύφεσης δημιουργούν ένα πιο αδύναμο φόντο για τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές