Με αύξηση στον κύκλο εργασιών και στα κέρδη έκλεισε το πρώτο εξάμηνο για την Dimand, η οποία συνεχίζει δυναμικά τις επενδύσεις σε νέα projects.

Αγορά 356 στρεμμάτων στη Βόρεια Ελλάδα

Πριν τέσσερις μέρες η εταιρεία προχώρησε στην απόκτηση γηπεδικών εκτάσεων συνολικής έκτασης 355.648,42 τ.μ. στη Βόρεια Ελλάδα έναντι τιμήματος 6.000.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Premia: Νέα σχέδια για ακίνητο στην Παιανία – Η συνεργασία με την Dimand

Γραφεία και κατοικίες στο Φάληρο

Επιπλέον τις επόμενες μέρες η Dimand θα αυξήσει το ποσοστό της στο 55% στην 3V A.E., η οποία έχει στην κατοχή της ακίνητο επιφανείας περίπου 18.730 τ.μ. στο Νέο Φάληρο στο οποίο προβλέπεται η ανάπτυξη συγκροτήματος μικτών χρήσεων.

Πρόκειται για την κοινή επένδυση των Dimand και AVAX Development στο ακίνητο της ΒΕΛΚΑ, ακριβώς δίπλα στο Στάδιο του Ολυμπιακού.

Το έργο για την ανέγερση γραφείων και κατοικιών προχωρά μελετητικά και αδειοδοτικά, με στόχο την έναρξη των έργων μετά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Νέα σχέδια για την Παιανία

Την ίδια ώρα αλλάζουν τα σχέδια για το ακίνητο των 23 στρεμμάτων που βρίσκεται στη Λ. Παιανίας – Μαρκοπούλου, εντός της ΒΙΟ.ΠΑ. Παιανίας.

Στο εν λόγω ακίνητο είχε σχεδιαστεί να κατασκευαστεί πάρκο βιοτεχνολογίας για το οποίο είχε υπογραφτεί προσύμφωνο κλειστής μίσθωσης διάρκειας 20 ετών με το κοινοπρακτικό σχήμα της ελληνικής εταιρείας αναγεννητικής ιατρικής Theracell Advanced Biotechnology και της αμερικανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας Orgenesis, που θα ήταν ο φορέας λειτουργίας και μισθωτής των σχετικών υποδομών.

Το πάρκο όμως δεν έγινε ποτέ, το προσύμφωνο μίσθωσης λύθηκε και η Dimand επέστρεψε την προκαταβολή των 8 εκατομμυρίων, ενώ πούλησε στην Premia το 40% του ακινήτου έναντι 3 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο 60% έχει προσυμφωνηθεί να μεταβιβαστεί στην ΑΕΕΑΠ κατά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του ακινήτου ως συγκροτήματος μικτών χρήσεων και αφού ξεκινήσει η λειτουργία του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες προτάσεις από data center και logistics έως γραφειακοί χώροι, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κ.λπ.

Exit από το Moxy

Επιπλέον, η Dimand βάσει προγραμματισμού πραγραματοποιεί έξοδο από την επένδυση στο Moxy, το ξενοδοχείο που ανέπτυξε για την Prodea στη θέση του Σαρογλείου Μεγάρου στην Ομόνοια.

Ειδικότερα, προχώρησε σε υπογραφή συμφωνητικού για την πώληση ποσοστού 55% της συμμετοχής που διακρατούσε, με αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής της να ανέρχεται πλέον σε 10%. Το τίμημα για την πώληση του 55% ανήλθε σε 7.570.210 ευρώ.

Project Skyline

Στα τέλη Ιουλίου, το κοινό σχήμα της Εταιρείας και της Premia Properties A.E.E.A.Π ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής στη διαγωνιστική διαδικασία που διενήργησε η Alpha Bank για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή για το Project Skyline.

Το Project Skyline περιλαμβάνει χαρτοφυλάκιο ιδιόκτητων ακινήτων διαφόρων χρήσεων με σημαντική συγκέντρωση στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά κέντρα της χώρας.

Ενδεικτικά, στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων περιλαμβάνονται αυτοτελή εμπορικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Φιλελλήνων (Πλατεία Συντάγματος), επί της οδού Σταδίου (Πλατεία Κοραή), στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου κ.α., καθώς και χαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών και διαμερισμάτων.

Τα μέρη έχουν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με στόχο την οριστικοποίηση της συμφωνίας εντός του 2022.

Αύξηση κερδών προ φόρων

Όσο αφορά την εξέλιξη των εργασιών του ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 4,06 εκατ. ευρώ από 2,59 κατά την προηγούμενη χρήση, δηλαδή αυξημένος κατά 56%.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση των εσόδων από παροχή υπηρεσιών διαχείρισης επένδυσης (Project Management), η οποία αποτελεί κύρια δραστηριότητα σε επίπεδο μητρικής εταιρείας.

Τα μικτά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 88% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο (από 656.333 σε 1.236.824 ευρώ), κυρίως λόγω της ως άνω αύξησης του κύκλου εργασιών.

Στο α’ εξάμηνο του 2022, τα Κέρδη προ φόρων του ομίλου ανήλθαν στο ποσό των 1.089.655 ευρώ έναντι ζημιών (5.829.757 ευρώ) κατά την προηγούμενη περίοδο.

Η σημαντική αύξηση των κερδών του ομίλου οφείλεται κατά κύριο λόγο στο καθαρό κέρδος από αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα σε εύλογη αξία (8.039.445 ευρώ έναντι καθαρής ζημίας 2.289.753 ευρώ την προηγούμενη περίοδο) και εν μέρει στην αύξηση του μικτού κέρδους του Ομίλου αξία (1.236.824 έναντι μικτού κέρδους 656.333 ευρώ την προηγούμενη περίοδο).

Άνω των 660 εκατ. ευρώ η αξία των ακινήτων

Κατά την 30.06.2022, το συνολικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου περιλάμβανε, 18 επενδυτικά έργα σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης, σε αστικές περιοχές ανά την Ελλάδα, με χρήσεις γραφείων, οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, πολυτελών κατοικιών καθώς και μικτών χρήσεων, συνολικής εκτιμώμενης ακαθάριστης αξίας ανάπτυξης (GDV) κατά την ολοκλήρωσή τους περίπου 666 εκατ. ευρώ.

Οι επιπτώσεις του κόστους κατασκευής

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και των αυξήσεων στο κόστος κατασκευής στην εγχώρια αγορά ακινήτων, η εταιρεία με επικεφαλής τον Δημήτρη Ανδριόπουλο, υποστηρίζει πως  στις κατηγορίες ακινήτων όπου δραστηριοποιείται επέδειξε αμυντικά χαρακτηριστικά.

Κι αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις, λόγω των υψηλών προδιαγραφών και της περιορισμένης προσφοράς κτιρίων υψηλών ενεργειακών προδιαγραφών και του αυξανόμενου πληθωρισμού, παρατηρήθηκαν ανατιμήσεις στις αγοραίες αξίες τέτοιου είδους ακινήτων και των σχετικών μισθώσεων, οι οποίες αντιστάθμισαν τις όποιες αρνητικές επιδράσεις λόγω αύξησης του κόστους κατασκευής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις