Σε κλίμα αειφορίας και… πρασινίσματος κινείται η εγχώρια αγορά ακίνητης περιουσίας, με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ να σχεδιάζεται να επενδυθούν σε βιώσιμα, καινοτόμα κτιριακά έργα.

Με δεδομένο ότι θεσμικοί επενδυτές, μεγάλες εθνικές εταιρείες, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και –κυρίως– πολυεθνικοί όμιλοι, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, στοχεύουν στο «μηδέν», να αποκτήσουν δηλαδή χαρακτηριστικά κλιματικής ουδετερότητας, η ζήτηση για πιστοποιημένες «πράσινες» αναπτύξεις είναι σημαντική.

Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Η άνοδος των τιμών την τελευταία 5ετία και η τηλεργασία

Μάλιστα στην κατηγορία των σύγχρονων γραφειακών εγκαταστάσεων ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά, οδηγώντας υψηλότερα τα ενοίκια και με αυτόν τον τρόπο αντισταθμίστηκε το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος, με την αγορά τελικά να εξισορροπεί.

Διαβάστε επίσης: Dimand: Νέες «πράσινες» πιστοποιήσεις για κτήρια στην Αθήνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μαρούσι τα ενοίκια των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών με πιστοποιητικό Leed (κτίρια με σεβασμό στις αρχές της αειφόρου δόμησης) από 18 ευρώ ανά τ.μ., κυμαίνονται σήμερα μεταξύ 27 και 30 ευρώ ανά τ.μ.

Μόνο η rookie στο χρηματιστηριακό ταμπλό Dimand, πλην leader στην ανάπτυξη πιστοποιημένων «πράσινων» κτιρίων, και η legend, λόγω Ελληνικού, Lamda Development «ποντάρουν» εξαψήφιο νούμερο στο… πράσινο.

Ειδικότερα, η Dimand, στην οποία το Latsco Family Office, συμφερόντων Μαριάννας Λάτση, έχει αποκτήσει ποσοστό 5,35%, επενδύοντας 15 εκατ. ευρώ, πέρα από τα 23 γνωστά projects ανάπτυξης ακινήτων, που ισούνται με επενδύσεις της τάξεως του 1 δισ. ευρώ περίπου, για την πλειονότητα των οποίων υπάρχει συγκεκριμένος ορίζοντας αποεπένδυσης, στήνει ήδη μια νέα γενιά «πράσινων» έργων. Μεταξύ αυτών εξετάζονται διάφορες συνεργασίες και στο Ελληνικό, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη κάποια συμφωνία, με την εταιρεία να εστιάζει σε επενδύσεις κτιρίων γραφείων, αθλητικών εγκαταστάσεων και εκπαιδευτηρίων.

Επιπλέον, η Dimand έχει αποφασίσει να επεκτείνει τη δραστηριότητά της και στον τομέα των έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με τη διοίκηση να σημειώνει πως «μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην κύρια δραστηριότητα της εταιρείας, υπό την έννοια ότι η παραγόμενη ενέργεια θα μπορεί μέσω απευθείας διμερών συμβάσεων να τροφοδοτεί τα αναπτυσσόμενα ακίνητα, βελτιώνοντας το ενεργειακό τους αποτύπωμα».

Ηδη, από τον Ιούλιο του 2021 υπέγραψε σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης με την Εθνική Τράπεζα για τη μίσθωση ακινήτου 400 στρεμμάτων στα Γαλάτιστα Χαλκιδικής και έχει ξεκινήσει ενέργειες για τη λήψη άδειας παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 36 MW από φωτοβολταϊκά στοιχεία.

Η «έξυπνη πόλη»

Στους τομείς της παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της κατασκευής πράσινων κτιρίων επενδύει και η Lamda Development στο Ελληνικό, αλλά και της δημιουργίας μιας «έξυπνης» πόλης.

Αναλυτικά, τα κεφάλαια από το νέο «πράσινο» ομόλογο της Lamda θα κατευθυνθούν κατά 85-110 εκατ. ευρώ στις επενδύσεις για την ανάπτυξη και κατασκευή νέων «βιώσιμων» κτιρίων, ή αστικών εξωτερικών χώρων, ή και για την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων του ομίλου, όπως τα εμπορικά κέντρα και οι μαρίνες.

Παράλληλα, ποσό από 65-85 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την είσοδο της εταιρείας στον τομέα της πράσινης ενέργειας, με τις επενδύσεις να αφορούν την αδειοδότηση, απόκτηση, κατασκευή, ανάπτυξη και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ή/και παραγωγής υδρογόνου και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του έργου του Ελληνικού αλλά και των υπολοίπων ακινήτων του ομίλου (εμπορικά κέντρα, μαρίνες).

Τέλος, ποσό από 45 έως 65 εκατ. ευρώ θα αφορά επενδύσεις στον τομέα της απόκτησης, ανάπτυξης και εγκατάστασης έξυπνων συστημάτων στο έργο του Ελληνικού, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη μείωση της κατανάλωσης, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία των υδάτινων πόρων.

Την ίδια ώρα η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, όπως τόνισε η διοίκηση στη γενική συνέλευση της εταιρείας, επιδιώκει να εκμεταλλευθεί την τρέχουσα θετική δυναμική στην ελληνική αγορά ακινήτων, γι’ αυτό και συνεχίζει τις επενδύσεις με έμφαση σε χαρτοφυλάκιο κτιρίων γραφείων με «πράσινα» χαρακτηριστικά και στόχο την εξέλιξή της ως τον μεγαλύτερο επενδυτή πράσινων γραφείων της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής.

Αναφορικά με τις νέες επενδύσεις της ΑΕΕΑΠ, αξίας περί τα 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 62% είναι σε γραφεία, το 25% σε logistics, το 9% σε ξενοδοχεία-οικιστικά και ένα 4% σε κτίρια μεικτής χρήσης (γραφεία και εμπορικά), ποσοστό 87% αφορά «πράσινα κτίρια» με πιστοποιήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων
Ακίνητα |

Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων

Παρά τις σύγχρονες επενδυτικές προκλήσεις (ενδεικτικά αύξηση κατασκευαστικού κόστους, αύξηση επιτοκίων, πράσινη μετάβαση), η  διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης καθιστά αναγκαία τη σταθερότητα του νομοθετικού και εν γένει επενδυτικού πλαισίου