Δριμεία κριτική στο σχέδιο της Βρετανίας για φορολογικές περικοπές που ξεσήκωσε αντιδράσεις από τις αγορές ασκεί το ΔΝΤ, καλώντας την κυβέρνηση να «επαναξιολογήσει» τις εξαγγελίες της και προειδοποιώντας ότι το «μη στοχευμένο» πακέτο μέτρων θα αυξήσουν τις ανισότητες, θα πυροδοτήσει τον πληθωρισμό και θα υπονομεύσουν τη νομισματική πολιτική της χώρας.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι «δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ην. Βασιλείου, δεν συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά πακέτα σε αυτή τη συγκυρία». «Είναι σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να μην είναι αντικρουόμενη προς τη νομισματική πολιτική».

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Συνάντηση με στελέχη του City είχε ο υπουργός Οικονομικών για να υπερασπιστεί τις οικονομικές εξαγγελίες

Αναφέρει, ακόμη, ότι είναι κατανοητή η επιθυμία της βρετανικής κυβέρνησης να βοηθήσει «οικογένειες και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το σοκ [στις τιμές] της ενέργειας» ενώ «ενισχύουν την ανάπτυξη» με μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι φορολογικές περικοπές, οι οποίες θα ωφελήσουν δυσανάλογα τα άτομα με υψηλό εισόδημα, «πιθανότατα θα αυξήσουν την ανισότητα» και καλεί τον Κουάρτενγκ να αξιοποιήσει τον προϋπολογισμό στις 23 Νοεμβρίου για «να παράσχει υποστήριξη πιο στοχευμένη και να επαναξιολογήσει τα φορολογικά μέτρα».

Μετά από τις επισημάνσεις του ΔΝΤ, το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός του Νοεμβρίου θα «καθορίζει περαιτέρω λεπτομέρειες για τους δημοσιονομικούς κανόνες της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ότι το χρέος θα μειωθεί ως μερίδιο του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ενήργησε «με ταχύτητα για να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα και του επόμενου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή