Κατάργηση του ανώτατου και μείωση του βασικού φορολογικού συντελεστή από τον ερχόμενο Απρίλιο – έναν χρόνο νωρίτερα απ΄ ό,τι αναμενόταν – ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Κουάζι Κουαρτένγκ, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Ο Κουαρτένγκ είπε πως από τον Απρίλιο του 2023 η Βρετανία θα έχει έναν μοναδικό ανώτατο φορολογικό συντελεστή 40%, καταργώντας ένα επιπλέον κλιμάκιο 45% για τα εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 150.000 στερλίνες, δηλαδή προσφέροντας ένα 5% όφελος στα υψηλά εισοδήματα.

Όσον αφορά στον βασικό φορολογικό συντελεστή, προβλέπεται να μειωθεί στο 19% τον Απρίλιο του 2023.

Διαβάστε επίσης: Τα επιλεκτικά Reaganomics της Λιζ Τρας δεν θα αποδώσουν 

Οφελος για 31 εκατ. πολίτες

«Αυτό σημαίνει μείωση φόρου για πάνω από 31 εκατομμύρια ανθρώπους σε διάστημα μόλις μερικών μηνών», δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε ένα απο τα πιο ανταγωνιστικά και φιλικά προς την ανάπτυξη φορολογικά συστήματα στον κόσμ», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Πώς άλλαξε η Βρετανία από τότε που στέφθηκε η Ελισάβετ Β’ το 1953

Ο νέος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ακόμη πως η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει σχέδιο μείωσης του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

«Εν ευθέτω χρόνω, θα δημοσιοποιήσουμε ένα Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο που θα ορίζει την υπεύθυνη δημοσιονομική προσέγγισή μας πιο ολοκληρωμένα, περιλαμβανομένου του πώς σχεδιάζουμε να μειώσουμε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα», τόνισε ο Κουαρτένγκ.

Το ενεργειακό πακέτο υποστήριξης θα κοστίσει 60 δισεκ. στερλίνες τους επόμενους έξι μήνες, ενώ οι φορολογικές μειώσεις που ανακοίνωσε εκτιμάται ότι θα έχουν κόστος 45 δισεκ. στερλίνες.

Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως το Γραφείο Ευθύνης του Προϋπολογισμού (OBR) θα δημοσιοποιήσει μια πλήρη οικονομική και δημοσιονομική πρόβλεψη πριν από το τέλος της χρονιάς, ενσωματώνοντας το κόστος των μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Τον Μάρτιο το OBR προέβλεψε δανεισμό 99,1 δισεκ. στερλινών για το δημοσιονομικό έτος 2022-23 και 50,2 δισεκ. στερλινών για το 2023/24 που ισοδυναμεί με το 3,9% και 1,9% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Φρένο στις απεργίες

Ο νέος υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης πως η κυβέρνηση θα περιορίσει το δικαίωμα της απεργίας που θα επιτρέπεται μόνο όταν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα συνδικάτα και τους εργαζομένους έχουν «αληθινά αποτύχει».

Καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις για μισθολογικές αυξήσεις πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους μήνες στη χώρα που αντιμετωπίζει ρεκόρ πληθωρισμού, αξιωματούχοι των Συντηρητικών καταγγέλλουν συχνά τον αντίκτυπο των απεργιών στη βρετανική οικονομία.

«Θα νομοθετήσουμε ώστε να αναγκάσουμε τα συνδικάτα να υποβάλλουν τις προτάσεις για τους μισθούς (που καταθέτουν οι εργοδότες) σε ψηφοφορία των μελών τους» προτού μπορέσουν να καλέσουν σε απεργία, είπε ο Κουαρτένγκ.

«Θα διασφαλίσουμε πως οι απεργίες δεν θα μπορούν να προκηρύσσονται, αν οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αληθινά αποτύχει», διευκρίνισε.

«Ελάχιστη υπηρεσία»

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή μια “ελάχιστη υπηρεσία” ώστε να μην μπορούν τα συνδικάτα “να παραλύουν το δίκτυο μεταφορών”, όπως κάνουν ήδη “άλλες ευρωπαϊκές χώρες”, είπε.

Σιδηροδρομικοί, ταχυδρομικοί, ναυτεργάτες, ποινικολόγοι, εργαζόμενοι στην αποκομιδή απορριμμάτων έχουν πολλαπλασιάσει από τον Ιούνιο τις απεργιακές κινητοποιήσεις, όμως πολλά συνδικάτα κήρυξαν μια παύση στις κινητοποιήσεις τους στη διάρκεια της περιόδου εθνικού πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να επαναληφθούν απέναντι σε έναν πληθωρισμό που είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων 40 ετών, στο 9,9% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, ο μεγαλύτερος στην Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7).

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή