Με τον πλέον ουσιαστικό, όσο και συμβολικό πολιτικά, τρόπο αποχαιρετά την ηγεσία της Ιταλίας ο Μάριο Ντράγκι. Το υπουργικό συμβούλιο που παραμένει στο τιμόνι της χώρας μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, πιθανότατα υπό την Τζόρτζια Μελόνι, έδωσε νωρίτερα το τελικό πράσινο φως για την ευρεία μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και του δικαστικού συστήματος, που ήταν από τους στόχους που είχε θέσει ο σούπερ Μάριο.

Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, εξάλλου, είναι τμήμα του ιταλικού σχεδίου για την αξιοποίηση των πολύτιμων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα σχέδιο που διαμορφώθηκε υπό την προσωπική επιτήρηση του Ντράγκι και το οποίο οι αγορές ανησυχούν μην εκτροχιαστεί υπό την νέα κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης: Πότε (αν) θα έρθει η τρικυμία του ευρώ 

Οι παθογένειες του δικαστικού συστήματος

Ειδικά οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης είναι ίσως από τις πλέον αμφιλεγόμενες της απερχόμενης κυβέρνησης, καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το δικαστικό σύστημα, με πολύ αργές και χρονοβόρες διαδικασίες που εκτιμάται πως λειτουργούν ως τροχοπέδη για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Η Κομισιόν απαίτησε, στο πλαίσιο της έγκρισης του ύψους 200 δισ. ευρώ πακέτου των κονδυλίων, την μείωση του χρόνου εκδίκασης των δικαστικών υποθέσεων κατά 25% μέσα σε πέντε χρόνια για τις ποινικές υποθέσεις και κατά 40% για τις αστικές υποθέσεις.

Επίσης, το σύνολο των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μέχρι τα τέλη της χρονιάς, προκειμένου να απελευθερωθούν τα κοινοτικά κονδύλια. Αυτός ήταν και ο φόβος της αγοράς για τις προθέσεις της δεξιάς συμμαχίας της Μελόνι, η οποία έχει κάνει λόγο για τροποποιήσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα καθυστερούσε σημαντικά τη ροή των κονδυλίων προς τα ιταλικά ταμεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή