Στις 2 Οκτωβρίου οι Βραζιλιάνοι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας, σε κλίμα ακραίας πολιτικής πόλωσης. «Μονομάχοι» θα είναι ο σημερινός εθνολαϊκιστής πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, που διεκδικεί την επανεκλογή του και ο αριστερός πρώην πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα.
Πρόκειται βέβαια για τον ιστορικό ηγέτη του Κόμματος των Εργαζομένων (PΤ) και πρώην συνδικαλιστή, ο οποίος κυβέρνησε τη Βραζιλία στην περίοδο 2003-2010 βελτιώνοντας σημαντικά τη θέση των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά στη συνέχεια κατηγορήθηκε για διαφθορά, λοιδορήθηκε, βρέθηκε στη φυλακή, αποφυλακίστηκε με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2019 και σήμερα διεκδικεί την επιστροφή του στην προεδρία.
Διαβάστε επίσης: Οι εκλογές στη Βραζιλία και η αναζήτηση οικονομικής ανάκαμψης
Η φωνή του ακούγεται λίγο κουρασμένη, αλλά η παρουσία του παραμένει επιβλητική. Μιλώντας σε μαζική προεκλογική συγκέντρωση στο Σάο Πάολο, ο Λούλα ντα Σίλβα στέλνει μήνυμα νίκης: «Αυτές οι εκλογές μπορούν να τερματίσουν τον πόλεμο που άρχισε σε αυτή τη χώρα με την εμφάνιση του σημερινού προέδρου», λέει χαρακτηριστικά ο Λούλα, επικρίνοντας τον εθνολαϊκιστή Μπολσονάρο. «Ένας πόλεμος που έχει χωρίσει οικογένειες, που έχει μετατρέψει παλιούς φίλους σε εχθρούς».
Διευρύνεται το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Λούλα ντα Σίλβα θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη νίκη ακόμη και από τον πρώτο γύρο των εκλογών, αυτή την Κυριακή. Το προβάδισμά του απέναντι στον Μπολσονάρο διευρύνεται συνεχώς και φτάνει πλέον τις 14 ή ακόμη και 17 ποσοστιαίες μονάδες. Τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου IPEC φέρνει τον Λούλα να προηγείται με 48% των ψήφων, έναντι μόλις 31% του Μπολσονάρο.
Πολλοί πιστεύουν πάντως ότι ο σημερινός πρόεδρος, ο οποίος αναφέρει ως πρότυπό του τον Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να μην παραδεχθεί την ήττα του. Ήδη το 2018 υπερηφανευόταν ότι είχε κερδίσει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και υπό κανονικές συνθήκες δεν θα χρειαζόταν δεύτερος γύρος. Παράλληλα υποστήριζε ότι το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη Βραζιλία δεν είναι ασφαλές και αφήνει πολλά περιθώρια λαθροχειρίας, χωρίς ωστόσο να προσκομίσει αποδείξεις γι’ αυτούς τους ισχυρισμούς.
Στη συγκέντρωση του Σάο Πάολο ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας δεν περιορίζεται στην πολιτική «κόντρα» με τον Μπολσονάρο, αλλά εστιάζει και στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί τα τελευταία χρόνια. «Η πείνα επιστρέφει, η ανεργία ξεπερνά κάθε ρεκόρ, ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου, οι τιμές στα τρόφιμα και την ενέργεια εκτοξεύονται στα ύψη» λέει ο Λούλα. «Την ίδια στιγμή καταργούνται κοινωνικά προγράμματα και πολιτικές συμπερίληψης. Αυτή η κυβέρνηση ταυτίζεται με μία από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία της χώρας μας».
Καλλιτέχνες υπέρ του Λούλα
Στη συγκέντρωση του Σάο Παολο, πολλοί επώνυμοι από τη Βραζιλία, αλλά και τις ΗΠΑ, δίνουν το “παρών”, για να στηρίξουν την υποψηφιότητα Λούλα. Μεταξύ αυτών ο συνθέτης Καετάνο Βελόζο και ο τραγουδιστής Τσίκο Σέζαρ. Οι Αμερικανοί ηθοποιοί Μαρκ Ράφαλο και Ντάνι Γκλόβερ, ο Βραζιλιάνος δικηγόρος Σίλβιο Αλμέιδα.
Υποψήφιος αντιπρόεδρος, στο πλευρό του Λούλα, είναι ο πρώην κυβερνήτης του Σάο Παόλο, Ζεράλντο Ακίμ. «Είμαστε ένα βήμα από τη νίκη στις 2 Οκτωβρίου», λέει ο Λούλα ντα Σίλβα. «Αλλά έχουμε ακόμη δρόμο. Στις μέρες που απομένουν πρέπει να δουλέψουμε για να πάνε να ψηφίσουν όλοι όσοι στηρίζουν τη Δημοκρατία».
Πηγή: Deutsche Welle, Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, AP, AFP)
Latest News
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;
Απέφερε καρπούς το πρόγραμμα «Μπροστινή πόρτα» - Αύξηση εσόδων για ΟΑΣΑ - ΟΕΣΘ
Η συνολική αύξηση των εσόδων για τη Δημόσια Συγκοινωνία το τρίμηνο Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2024 ήταν 6,24 εκατομμύρια ευρώ
Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Το Κοινοβούλιο στη Νότια Κορέα ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του Γιουν Σουκ Γέολ, μετά τα γεγονότα της 3ης Δεκεμβρίου
Συρία: Μυστικές υπηρεσίες μεταξύ ναζί και Στάζι
Για πολλά χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας συνεργάστηκαν με πρώην αξιωματούχους των ναζί, αλλά και την ανατολικογερμανική μυστική υπηρεσία Στάζ