Υπέρ μιας ακόμη δυναμικής αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο, την οποία θα ακολουθήσουν μικρότερα βήματα στα επόμενα συμβούλια, τάχθηκε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,  Μάρτινς Κάζακς.

«Στην τωρινή κατάσταση, μπορούμε να κάνουμε ακόμη μεγάλα βήματα και το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι ένα ακόμη μεγάλο, καθώς βρισκόμαστε ακόμη μακριά από τα επίπεδα των επιτοκίων που συνάδουν με έναν πληθωρισμό ύψους 2%» σχολίασε σε συνέντευξη του ο Λετονός τραπεζίτης, στηρίζοντας αναφανδόν μια ακόμη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης κατά το συμβούλιο του ερχόμενου μήνα.

Διαβάστε επίσης: Goldman Sachs: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει την επιθετική πολιτική

Ωστόσο, επεσήμανε πως αυτό δεν σημαίνει πως οι 75 μονάδες βάσης θα είναι στο εξής το νέο στάνταρ. Πέρα από τα επίπεδα αυτά, «θα πρέπει να γίνουμε κάπως πιο επιφυλακτικοί» προειδοποίησε. Συμφώνησε δε, με την εκτίμηση που έκανε ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Όλι Ρεν, σύμφωνα με την οποία το κόστος δανεισμού θα φτάσει σε «ουδέτερα επίπεδα στα τέλη της χρονιάς.

Ο κ. Κάζακς αναφέρθηκε και στην αποδυνάμωση του ευρώ, δηλώνοντας ανοιχτά πως ανησυχεί με την υποχώρηση του ευρώ, καθώς το αδύναμο ευρώ αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οι αγορές χρήματος από την πλευρά τους συμφωνούν πως πιθανότατα η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες στο επόμενο συμβούλιο. Μια τέτοια αύξηση ουσιαστικά θα ανεβάσει τα επιτόκια στο 1,5%, ήτοι στο υψηλότερο σημείο τους από το 2009.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...