Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ κορυφαίων μελών του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου στην επόμενη συνεδρίαση του ομίλου στις 5 Οκτωβρίου, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μία πηγή του ΟΠΕΚ χαρακτήρισε «πιθανή» μια περικοπή, ενώ δύο άλλες πηγές του ΟΠΕΚ+ είπαν ότι βασικά μέλη συζητούν για το θέμα.

Σύμφωνα με το Reuters, η Μόσχα θα μπορούσε να προτείνει μείωση έως και 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα (bpd). Τα τελευταία σχόλια υποδηλώνουν ότι τα βασικά μέλη του ΟΠΕΚ έχουν αρχίσει να επικοινωνούν για το θέμα, αν και ο όγκος οποιασδήποτε πιθανής περικοπής είναι ακόμα ασαφής.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Προς αναβολή λόγω διαφωνιών η απόφαση για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Η συνάντηση της επόμενης εβδομάδας πραγματοποιείται εν μέσω πτωτικής πορείας στις τιμές του πετρελαίου από τα πολυετή υψηλά που σημειώθηκαν τον Μάρτιο και έντονης αστάθειας της αγοράς.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος συνδυάζει χώρες του ΟΠΕΚ και συμμάχους όπως η Ρωσία, συμφώνησε μια μικρή μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα στη σύνοδο του Σεπτεμβρίου για να ενισχύσει τις τιμές.

Ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, επεσήμανε τον Αύγουστο τη δυνατότητα περικοπών της παραγωγής για την αντιμετώπιση της αστάθειας της αγοράς.

Πτωτική τροχιά

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν την Πέμπτη, καθώς το ισχυρό δολάριο και τα οικονομικά δεινά αντιστάθμισαν την αισιοδοξία για τη ζήτηση των καταναλωτών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent μειώθηκαν κατά 59 σεντς, ή 0,7%, στα 88,73 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού υποχώρησαν κατά 54 σεντς, ή 0,7%, στα 81,59 δολάρια. Και οι δύο δείκτες αναφοράς ανέκαμψαν στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις εν μέσω ασταθούς συναλλαγών, αφού έφθασαν σε χαμηλά εννέα μηνών αυτήν την εβδομάδα.

Η Goldman Sachs μείωσε την πρόβλεψή της για την τιμή του πετρελαίου για το 2023 την Τρίτη, λόγω των προσδοκιών για χαμηλότερη ζήτηση και ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ, αλλά είπε ότι οι απογοητεύσεις της παγκόσμιας προσφοράς απλώς ενίσχυσαν τις μακροπρόθεσμες ανοδικές προοπτικές της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή