
«Είναι πολύ προφανές» ποιος προκάλεσε τη δολιοφθορά στον Nord Stream. Στη δήλωση με νόημα προέβη ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, μιλώντας σε διάσκεψη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Παρίσι.
Συγκεκριμένα, είπε: «Δεν είναι ακόμη γνωστό ποιος το έκανε, ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό το σαμποτάζ, ακόμη συζητείται λίγο-πολύ, αλλά (…) είναι πολύ προφανές (…) ποιος ήταν πίσω από αυτό το θέμα».
Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Σε «δολιοφθορά» οφείλονται οι διαρροές στον Nord Stream
«Δείχνει» ΗΠΑ η Μόσχα
Στο μεταξύ, μετά τις χθεσινές τοποθετήσεις Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, οι οποίες έκαναν λόγο – ευθέως ή εμμέσως – για σαμποτάζ στους αγωγούς (χωρίς να κατονομάσουν τη Μόσχα ως υπεύθυνη), το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με σημερινή ανακοίνωσή του, θέτει στο κάδρο τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, το ΥΠΕΞ της χώρας ανέφερε ότι «οι διαρροές εντοπίστηκαν σε ζώνη η οποία ελέγχεται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες». Η δήλωση της Μόσχας έρχεται στον απόηχο και δημοσιεύματος του CNN, σύμφωνα με το οποίο πλοία του ρωσικού ναυτικού εντοπίστηκαν κοντά στο σημείο των διαρροών.
Υπενθυμίζεται ότι χθες Τετάρτη, η Μόσχα ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να απαντήσει αν οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα. «Ο αμερικανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πράξη την απειλή τους», ανέφερε στο Telegram η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη σε δήλωση του Μπάιντεν στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η Ουάσιγκτον θα «έβαζε τέλος» στον Nord Stream 2 αν η Μόσχα επενέβαινε στρατιωτικά στην Ουκρανία.
«Είναι γελοίο» η Ρωσία να υπονοεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ευθύνονται για τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, δήλωσε αργότερα η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον.
Στον ΟΗΕ
Την Παρασκευή συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, για να συζητήσει τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα.
Η γαλλική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία ασκεί την προεδρία του 15μελούς συμβουλίου για τον μήνα Σεπτέμβριο, ενημέρωσε ότι τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα απασχολήσουν οι διαρροές στους αγωγούς που Ρωσία και Ευρώπη ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσουν.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ