Αυτό που μέχρι πριν λίγο καιρό θεωρούνταν αδιανόητο τελικά είναι πολύ πιθανό να συμβεί στην Ευρώπη. Η πιθανότητα φέτος τον χειμώνα να υπάρξουν προβλήματα και με την πρόσβαση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας φαντάζει αρκετά πιθανή.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε σαν παράπλευρη «απώλεια» και την ουσιαστική διακοπή της τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που ουσιαστικά συνεπάγεται αύξηση της πιθανότητας να υπάρχουν μελλοντικές ελλείψεις σε ηλεκτρικό ρεύμα. Οι περιορισμοί στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ενδέχεται να επηρεάσουν και τα επιμέρους δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμα: Οικονομική αξία 7 τρισ. δολάρια θα δημιουργήσει το 5G μέχρι το 2030

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο σοβαρή για χώρες όπως η Γαλλία που αντιμετωπίζει το πρόσθετο πρόβλημα ότι αρκετά εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας τίθενται εκτός ενέργειας λόγω των της ανάγκης συντήρησής τους.

Διαβάστε ακόμα: Μία στις δύο επιχειρήσεις θα επενδύσει στο 5G την επόμενη τριετία

Σε δοκιμασία οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, στελέχη της βιομηχανίας των τηλεπικοινωνιών εκφράζουν τον φόβο ότι ένας βαρύς χειμώνας θα θέσει τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές της Ευρώπης σε δοκιμασία, υποχρεώνοντας εταιρείες και κυβερνήσεις να αναζητήσουν λύσεις.

Αυτή τη στιγμή, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, δεν υπάρχουν αρκετά εφεδρικά συστήματα που θα τους επιτρέψουν να διαχειριστούν το ενδεχόμενο εκτεταμένων διακοπών ρεύματος, αναφέρουν στο Reuters τέσσερα στελέχη τηλεπικοινωνιακών οργανισμών, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα, μοιραία, να υπάρξουν και διακοπές λειτουργίας των σχετικών δικτύων.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας, προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα ώστε τα δίκτυα επικοινωνιών να συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχουν διακοπές ρεύματος.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι γίνεται εγκατάσταση μπαταριών σε χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται στο έδαφός τους, που θα λειτουργήσουν σαν ένα εφεδρικό σύστημα. Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου μισό εκατομμύριο κεραίες με τις περισσότερες να διαθέτουν εφεδρικά συστήματα τροφοδοσίας που προσφέρουν αυτονομία της τάξης των 30 λεπτών.

Διαβάστε ακόμα: Άλμα σε 5G και ψηφιακές υπηρεσίες για την Ελλάδα

Κυβερνητικοί σχεδιασμοί

Στη Γαλλία σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης έχει καταρτίσει η εταιρεία διανομής ηλεκτρικού ρεύματος Enedis, στο οποίο προβλέπεται η πιθανότητα δίωρων διακοπών ρεύματος στη χειρότερη των περιπτώσεων, αναφέρει το Reuters.

Οι διακοπές θα επηρεάσουν μόνο ορισμένα τμήματα της χώρας και θα γίνονται διαδοχικά σε διάφορες περιοχές. Κρίσιμες υποδομές όπως νοσοκομεία, αστυνομία και κυβερνητικές υπηρεσίες δεν θα επηρεαστούν από τις πιθανές διακοπές.

Οι πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα αναφέρουν ότι η γαλλική κυβέρνηση, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με την Enedis και η κρατικά ελεγχόμενη EDF (φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια) μελετούσαν το σχέδιο ήδη από το καλοκαίρι.

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι σε Σουηδία και Γερμανία έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες στις κυβερνήσεις των χωρών τους σχετικά με την πιθανή έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας. Η σουηδική ρυθμιστική αρχή για τις τηλεπικοινωνίες (PTS) φέρεται να εργάζεται με παρόχους και διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες για την εξεύρεση λύσεων.

Μάλιστα, η PTS χρηματοδοτεί την αγορά φορητών σταθμών καυσίμων και κινητών σταθμών βάσης που θα ενεργοποιούνται στην περίπτωση μακροχρόνιων διακοπών ρεύματος.

Οι ιταλικές εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών από την πλευρά τους αναφέρουν ότι επιθυμούν να εξαιρεθούν από πιθανές περικοπές στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και αυτό μεταφέρουν στην ιταλική κυβέρνηση.

Η διαχείριση της κίνησης

Οι Nokia και Ericsson, κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, από την πλευρά τους φέρονται να συνεργάζονται με τους παρόχους ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε αυτή την περίπτωση οι πάροχοι θα πρέπει να ελέγξουν τα δίκτυά τους ώστε να προχωρήσουν σε μείωση της ενέργειας και παράλληλα να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους ώστε να είναι λιγότερο ενεργοβόρος.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες χρησιμοποιούν προς το παρόν λύσεις λογισμικού για να βελτιστοποιήσουν την κίνηση δεδομένων και φωνής, να κάνουν τις κεραίες να παραμένουν ανενεργές όταν δεν χρησιμοποιούνται και να εναλλάσσονται σε συχνότητες τους φάσματος συχνοτήτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή