Δεν το ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά στην Ευρώπη είμαστε ξανά μια ωραία ατμόσφαιρα. Η Κομισιόν… καθιέρωσε ενόψει των διαπραγματεύσεων για το ενεργειακό, έναν νέο τύπο εγγράφου εργασίας, το non non paper (προσέξτε τα δύο non), το οποίο με την πρώτη γερμανική αντίδραση μετετράπη σε κουρελόχαρτο. Σε αυτό υιοθετούσε την πρόταση 15 χωρών – πάνω από τις μισές δηλαδή – που πρότειναν την επιβολή ενός μηχανισμού που θα οριοθετούσε ένα άτυπο πλαφόν στην τιμή του αερίου. Μόλις οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί είπαν όχι, αυτόματα, «χτύπησε» ηλεκτρισμός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το κείμενο αποσύρθηκε.

Η λύση που πρότειναν οι 15 χτυπούσε στη ρίζα το πρόβλημα των τιμών. Ή τέλος πάντων θα επιχειρούσε να το κάνει, δεδομένων των δυσκολιών τόσο των πολιτών όσο και των προϋπολογισμών να ανταποκριθούν στις υπέρογκες ενεργειακές αυξήσεις. Οι Γερμανοί και οι φίλιες δυνάμεις αντέτειναν ότι χαμηλότερες τιμές θα οδηγούσαν σε αύξηση της κατανάλωσης, που θα οδηγούσε σε επιπλέον ελλείψεις αερίου. Και με δύο αγωγούς κλειστούς, άλλους να υπολειτουργούν και χωρίς ούτε έναν σταθμό υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, αυτό είναι το θέμα που τους καίει.

Για τη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη, που το πρόβλημα στην παρούσα αφορά την επάρκεια, το θέμα των τιμών αποτελεί απλά παρανυχίδα. Αλλωστε λεφτά υπάρχουν… στη Γερμανία. Υπάρχει και λαϊκή δυσαρέσκεια, οι εντυπώσεις της οποίας πρέπει να διασκεδαστούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στιγμή που η Κομισιόν διαπίστωνε ότι δεν θα συμφωνούσε η Γερμανία με τις προτάσεις της για τον περιορισμό των τιμών του αερίου και τις εξαφάνιζε, στο ήδη κρύο (από πλευράς θερμοκρασίας και αναγκών σε θέρμανση) Βερολίνο ετοιμαζόταν ένα ενεργειακό πακέτο ύψους 200 δισ. ευρώ το οποίο θα περιορίσει την επιβάρυνση για τους γερμανούς καταναλωτές. Ο καθένας μόνος του δηλαδή και πάλι σε ό,τι αφορά το οικονομικό κομμάτι. Αλλά στα άλλα που καίνε τη Γερμανία ατέρμονες συζητήσεις.

Με αυτά τα δεδομένα οι ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας θα κληθούν να εξετάσουν ξανά το θέμα της επάρκειας. Σε λίγες μέρες οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κάνουν και αυτοί το ίδιο. Θα κλείσουν τα μάτια στις τιμές και σε πιθανές και αναγκαίες αλλαγές στα χρηματιστήρια ενέργειας και θα ακούν την πρόεδρο της Κομισιόν να πυροδοτεί συνεχώς με τις δηλώσεις της ακόμα μεγαλύτερες ανατιμήσεις. Οποια χώρα έχει τη δυνατότητα θα δίνει ό,τι μπορεί από όπου μπορεί στους πολίτες της. Οι άλλοι δεν θα κρυώσουν απλά, αλλά θα απειληθεί και η δημοσιονομική τους σταθερότητα.

Είπαμε, είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα – ξανά – αυτές τις μέρες στην Ευρώπη. Οπότε κοιτάμε εξ ανάγκης τα του οίκου μας. Συνετές και έξυπνες λύσεις για τη μείωση των επιβαρύνσεων. Κάλυψη με επαρκείς ποσότητες της αγοράς με διμερείς συμφωνίες σαν αυτή στο υγροποιημένο φυσικό αέριο μεταξύ ΔΕΠΑ Εμπορίας και Total και προσέλκυση κάθε λογής μεγάλων επενδύσεων. Η χθεσινή ανακοίνωση της Google, η οποία σχεδιάζει να επενδύσει άμεσα τεράστια ποσά δημιουργώντας 20.000 νέες θέσεις εργασίας σε νέα ψηφιακά έργα, είναι η καλύτερη απάντηση στην επιστροφή της Ευρώπης σε εθνικές πολιτικές. Αν αντιμετωπίσουμε και τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας που είναι πιθανόν να φέρουν οι προσεχείς εκλογές, αυτό είναι το νέο «γήπεδο» όπου καλούμαστε να «παίξουμε» και ίσως παρά τις αντικειμενικές μας αδυναμίες, αυτή τη φορά να τα καταφέρουμε…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion