
Τον ρόλο της Ελλάδας, ως ενεργειακής γέφυρας του Νότου με τον Βορρά, με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, την αναβάθμιση της χώρας μας στον ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη και τον ρόλο της στην ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής, σε μια κρίσιμη συγκυρία, σηματοδοτεί η σημερινή τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στη Σόφια, στην οποία θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό, το «παρών» στην τελετή θα δώσουν και θα απευθύνουν χαιρετισμό οι ηγέτες των υπόλοιπων εμπλεκομένων χωρών. Οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Αζερμπαϊτζάν, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, καθώς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο αγωγός IGB, μαζί με τις υπόλοιπες ενεργειακές υποδομές που δρομολογούνται και τους διασυνδετήριους άξονες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Ιταλία, καθιστούν την Ελλάδα κρίσιμο κρίκο και κόμβο εισόδου ενέργειας στην Ευρώπη συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, όπως έχει επισημανθεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Οι συναντήσεις
Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων, πριν και μετά την τελετή, με τους προέδρους της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Νικολάε Τσιούκα και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Iλχάμ Αλίεφ. Στις διμερείς αυτές συναντήσεις αναμένεται να συζητηθούν οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.
Ειδικότερα, με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν στην ατζέντα της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, καθώς το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την επιτακτική ανάγκη για αποφασιστική ευρωπαϊκή δράση και την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο. Στην πρόταση αυτή θα επιμείνει και κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στην Πράγα την επόμενη Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.
Στην ατζέντα και η Τουρκία
Επίσης, θα ενημερώσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής και θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διαλόγου, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο National Palace of Culture (NDK). Η υποδοχή των προσκεκλημένων είναι προγραμματισμένη για τις 10.30 και η έναρξη της τελετής για τις 11.00.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό