Σταθερό προβάδισμα στην προεδρική κούρσα, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής στη Βραζιλία, διατηρεί ο αριστερός ηγέτης Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα απέναντι στον ακροδεξιό νυν πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο και βρίσκεται μπροστά σε μια «απευθείας νίκη», όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

Οι πιο πολωμένες εκλογές στη Βραζιλία εδώ και δεκαετίες θα δείξουν εάν θα επιστρέψει στην εξουσία ένας πρώην πρόεδρος που φυλακίστηκε από το καθεστώς που τον διαδέχθηκε στην εξουσία, με καταδίκες για διαφθορά ή ένας δεξιός λαϊκιστής που έχει επιτεθεί στο εκλογικό σύστημα και έχει απειλήσει ευθέως με αμφισβήτηση της ήττας του.

Διαβάστε επίσης: Οι εκλογές στη Βραζιλία και η αναζήτηση οικονομικής ανάκαμψης 

Προβάδισμα νίκης για Λούλα

Μια δημοσκόπηση της CNT/MDA που δημοσιεύτηκε το Σάββατο ανέφερε ότι ο Λούλα θα κέρδιζε το 48,3% των έγκυρων ψήφων, γεγονός που τον θέτει στατιστικά σε κοντινή απόσταση από το να πάρει τις μισές ψήφους, δηλαδή να εκλεγεί ακόμα και απευθείας από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Η δημοσκόπηση έχει περιθώριο στατιστικού λάθους 2,2 ποσοστιαίων μονάδων.

Εάν κανένας από τους 11 υποψηφίους δεν λάβει πάνω από το 50% των ψήφων, οι δύο πρώτοι –θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι θα είναι ο Λούλα και ο Μπολσονάρο- θα οδηγηθούν στον δεύτερο γύρο, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις 30 Οκτωβρίου.

Η δημοσκόπηση του MDA που έγινε από το λόμπι των εθνικών μεταφορών CNT δείχνει προβάδισμα του Λούλα, το οποίο τώρα έχει πέσει στις 7,9 ποσοστιαίες μονάδες (44,2% για τον Λούλα και 36,3% για τον Μπολσονάρο).

Δύο άλλες μεγάλες δημοσκοπήσεις, των Datafolha και IPEC, έχουν προβλέψει ότι ο Λούλα θα κερδίσει.

Ο Μπολσονάρο αμφισβητεί το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας

Το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της Βραζιλίας, το οποίο ο Μπορλονάρο έχει επανειλημμένα επικρίνει ως ευάλωτο σε νοθεία χωρίς ωστόσο να παρέχει κάποιες αποδείξεις, επιτρέπει στην εθνική εκλογική αρχή, το TSE, να καταγράφει γρήγορα τα αποτελέσματα μέσα σε λίγες ώρες μετά το κλείσιμο των κάλπες που προβλέπεται στις 5 μ.μ. τοπική ώρα.

Λόγω των επιθέσεων του Μπολσονάρο στο εκλογικό σύστημα, το TSE έχει προσκαλέσει έναν πρωτοφανή αριθμό διεθνών παρατηρητών στις φετινές εκλογές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους