Σαφείς προειδοποιήσεις απέναντι σε όποιον περιμένει αλλαγή της επιθετικής πολιτικής της Federal Reserve,  εξαπολύει ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz SE και ο πρόεδρος του Gramercy Funds, με δηλώσεις του στο Bloomberg αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όλοι εσείς που περιμένετε στροφή στην πολιτική, να προσέχετε τι εύχεστε. Αυτή η αλλαγή συμβαίνει μόνο εάν υπάρξει ένα οικονομικό ή χρηματοπιστωτικό ατύχημα. Και το ταξίδι σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολύ οδυνηρό».

Ο βετεράνος οικονομολόγος και επενδυτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναταραχή στις αγορές την περασμένη εβδομάδα.

«Αυτή η εβδομάδα μας είπε πολλά για τις μεταβάσεις που γίνονται», είπε ο Ελ-Εριάν, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Queens College του Cambridge και αρθρογράφος του Bloomberg Opinion. «Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι αρκετά ασταθείς».

Διαβάστε επίσης – Ελ-Εριάν: Μικρή η πιθανότητα «ομαλής προσγείωσης» για την οικονομία των ΗΠΑ

Πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, ο Ελ – Εριάν είχε πει ότι η Fed βρισκόταν πίσω από την καμπύλη στην καταπολέμηση του ταχύτερου πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών, μια πρόβλεψη που έγινε πραγματικότητα καθώς η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε ένα καθεστώς αύξησης επιτοκίων το 2022 που δεν δείχνει σημάδια διακοπής. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές από μετοχές μέχρι ομόλογα και πιστώσεις έχουν υποχωρήσει σε αξία φέτος και η ρευστότητα συρρικνώνεται.

Διαβάστε επίσης – Ελ Εριάν: Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει – H Fed έκανε λάθος στην πολιτική της

«Πώς συμβιβάζετε την ανάγκη αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής με την ανάγκη διατήρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας;» είπε ο Ελ-Εριάν. «Αυτή η ένταση δεν εμφανίζεται μόνο σε εγχώριο αλλά και σε διεθνές επίπεδο».

«Αυτές οι παρεμβάσεις για να είμαστε σαφείς είναι προσωρινές», είπε ο Ελ-Εριάν. «Μας δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν ξεκαθαρίζει από μόνη της. Εάν επιτραπεί να ξεκαθαριστεί από μόνη της, θα υπάρξουν πολλές παράπλευρες ζημιές».

Όμως, καθώς ο παγκόσμιος πληθωρισμός αποδεικνύεται επίμονος, η Fed και οι όμοιοί της πιθανότατα δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επιμείνουν στα σχέδια για αυξήσεις επιτοκίων, τουλάχιστον προς το παρόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή