Με ένα ανοδικό ξέσπασμα την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να κλείσει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 804,19 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 1,42%, με τον τζίρο όμως να φτάνει στα 39 εκατ. ευρώ.

Αν η σημερινή κίνηση συνοδευόταν και με βελτίωση της συναλλακτικής δραστηριότητας τότε οι πιθανότητες η αγορά να έσπαγε τη συσσώρευση του τελευταίου διαστήματος θα ήταν μεγάλες. Ωστόσο, η καθήλωση του τζίρου συνεχίστηκε, αφήνοντας ερωτηματικά για το πόσο μπορεί να συνεχιστεί η ανοδική κίνηση πάνω από την αντίσταση των 800 – 805 μονάδων.

Διαβάστε επίσης: Με το «δεξί» στο τρίμηνο η Wall Street

Βέβαια, σύμφωνα με την Trader24, παραδόξως, η χαμηλή μέση συν/κή δραστηριότητα της περιόδου λειτουργεί μεν ανασταλτικά ως προς την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, προστατεύει δε την ψυχολογία στο ταμπλό καθώς απλά παρατηρείται σύρσιμο από το ένα επίπεδο στο άλλο, χωρίς πανικό. Οι 800 μονάδες αποτελούν την ψυχολογικής σημασίας αντίσταση, με την 6η συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα να βρίσκει τον ΓΔ και πάλι στα όρια, εν όψει κρίσιμης διάσπασης της διετούς ανοδικής τάσης.

Αναπτέρωση ηθικού

Πάντως, σε κάθε περίπτωση η σημερινή εικόνα τα αγοράς αναπτερώνει το ηθικό πολλών long, κόντρα στις διεθνείς πιέσεις και τις αβεβαιότητες που αποτρέπουν τους αγοραστές να αναλάβουν μεγάλα ρίσκα. Και όλα αυτά την ώρα που το προσχέδιο του προϋπολογισμού επιβεβαίωσε την καλή πορεία των δημοσιονομικών και της οικονομίας. Για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,3%, έναντι 4,5% που είχε προβλεφθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022 και 3,1% που είχε εκτιμηθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του Απριλίου 2022, τη στιγμή που ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εκτιμάται να αυξηθεί κατά 8,8%, έναντι 5,6% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, ο ΟΛΠ ξεχώρισε με το +5,48%, ενώ ισχυρή ήταν η άνοδος σε Μυτιληναίο, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάν. Σημαντικά ήταν κέρδη σε ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ και Aegean, ενώ ανοδικά έκλεισαν και οι Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Σαράντης, Jumbo και Πειραιώς. Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι Εθνική και Quest, σημειώνοντας όμως μικρές απώλειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες