Σε νέο υψηλό ρεκόρ ανήλθε ο δείκτης πιστωτικού κινδύνου της Credit Suisse ενώ η μετοχή της βούτηξε σε νέο χαμηλό. Η εξέλιξη αυτή εντείνει τις ανησυχίες της αγοράς,  καθώς οι όποιες προσπάθειες της τράπεζας να καθησυχάσουν τους επενδυτές  δεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής.

Το κόστος ασφάλισης έναντι μιας πιθανής χρεοκοπίας, γνωστό και ως CDS, διευρύνεται στις 293 μονάδες βάσης, από μόλις 55 μονάδες που ήταν στις αρχές του έτους, ενώ η μετοχή της καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Σημειώνεται ότι σήμερα η βουτιά φτάνει έως και το 12% στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης, ενώ από την αρχή του έτους έχει χάσει το 60% της αξίας της.

Η εξέλιξη αυτή ξυπνά μνήμες και ενισχύει ανησυχίες για μια νέα Lehman Brothers, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση.

Διεθνή μέσα αναφέρουν ότι κορυφαία στελέχη της τράπεζας έχουν επιδοθεί σ’ ένα μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους μεγαλύτερους πελάτες, εταίρους και επενδυτές. Στόχος είναι να τους καθησυχάσουν και να τους πείσουν ότι δεν χρειάζεται να αποσύρουν τα χρήματά τους. 

Διαβάστε επίσης: Credit Suisse: Ιστορικό χαμηλό για την μετοχή της – Ερωτηματικά για το σχέδιο αναδιάρθρωσής της

Τα πενταετή συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS) της Credit Suisse σημείωσαν άλμα 6 μονάδων βάσης και πλησίασαν τις 247 μονάδες βάσης την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 10 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.

Οι Financial Times ανέφεραν ότι στέλεχος της Credit Suisse διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η τράπεζα είχε προσεγγίσει επίσημα τους επενδυτές για πιθανή αύξηση κεφαλαίου, επιμένοντας ότι προσπαθούσε να αποφύγει μια τέτοια κίνηση με την τιμή της μετοχής της σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και το υψηλότερο κόστος δανεισμού λόγω των υποβαθμίσεων της αξιολόγησης.

Το «καθησυχαστικό» σημείωμα

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ούρλιχ Κέρνερ είχε προσπαθήσει να ηρεμήσει τους υπαλλήλους και τις αγορές το Σαββατοκύριακο, με ένα «προσεκτικά διατυπωμένο σημείωμα», ωστόσο η η προσπάθειά του αυτή έπεσε στο κενό.  Έτσι, ενώ διαβεβαίωνε ότι τα επίπεδα κεφαλαίου και η ρευστότητα της τράπεζας δεν προκαλούν ανησυχία, αναγνώρισε ότι η εταιρεία αντιμετώπιζε μια «κρίσιμη στιγμή».

Ο Κέρνερ είπε επίσης στους υπαλλήλους ότι θα τους στέλνει μια τακτική ενημέρωση έως ότου η εταιρεία ανακοινώσει το νέο στρατηγικό σχέδιο στις 27 Οκτωβρίου.  Αυτό το σημείωμα ήταν αρκετό για να θυμίσει σε πολλούς ένα αντίστοιχο «καθησυχαστικό μήνυμα» που είχε στείλει η Lehman Brothers λίγο πριν καταρρεύσει το 2008.

Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίο στέλεχος εταιρείας, με την οποία συνεργάζεται η Credit Suisse, είπε στους Financial Times ότι αυτή τη στιγμή ο ελβετικός όμιλος είναι «η χειρότερη μεγάλη τράπεζα της Ευρώπης».

Το Bloomberg από την πλευρά του επισημαίνει ότι ενώ τα CDS δεν έχουν φτάσει ακόμα σε «στενάχωρα» και αποτελούν μέρος μιας ευρείας πώλησης στην αγορά, υποδηλώνουν επιδείνωση των αντιλήψεων για την πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας που έχει πληγεί από τα σκάνδαλα στο τρέχον περιβάλλον. Και πλέον υπάρχει τώρα περίπου 23% πιθανότητα η τράπεζα να αθετήσει τα ομόλογά της εντός 5 ετών.

Οι δυσκολίες του Κέρνερ

Ο Κέρνερ, που ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στα τέλη Ιουλίου, κλήθηκε να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία της αγοράς, τις αποχωρήσεις τραπεζιτών και τις ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια. Μάλιστα όπως επισημαίνει το Bloomberg, η τράπεζα ολοκληρώνει ένα σχέδιο που προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στην επενδυτική τραπεζική, οι οποίες μπορεί να συνδυαστούν με περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας σε βάθος χρόνου.

Οι αναλυτές της KBW εκτιμούν ότι η τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να συγκεντρώσει 4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (4 δισεκατομμύρια δολάρια) κεφαλαίου ακόμη και μετά την πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης, προσπάθειας ανάπτυξης και τυχόν άγνωστων στοιχείων.

Η κεφαλαιοποίηση της Credit Suisse έχει πέσει σε περίπου 9,5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε πώληση μετοχών θα ήταν εξαιρετικά περιοριστική για τους μακροχρόνιους κατόχους. Η αγοραία αξία ήταν πάνω από 30 δισεκατομμύρια φράγκα μόλις τον Μάρτιο του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι μελετά την πώληση περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων ως μέρος του στρατηγικού της σχεδίου που θα παρουσιαστεί στα τέλη Οκτωβρίου. Η τράπεζα διερευνά συμφωνίες για την πώληση της μονάδας διαπραγμάτευσης τιτλοποιημένων προϊόντων της, σταθμίζει την πώληση των εργασιών διαχείρισης περιουσίας της στη Λατινική Αμερική εκτός της Βραζιλίας και εξετάζει το ενδεχόμενο αναβίωσης της επωνυμίας First Boston.

Καθησυχάζει η Citi

«Δυσκολευόμαστε να δούμε κάτι συστημικό», ανέφεραν αναλυτές της Citi σε μια έκθεση σχετικά με το ενδεχόμενο να πληγούν οι τράπεζες των ΗΠΑ από «μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα». Οι αναλυτές δεν κατονόμασαν την Credit Suisse, αν και τη φωτογραφίζουν.

«Κατανοούμε τη φύση των ανησυχιών, αλλά η τρέχουσα κατάσταση απέχει πολύ από το 2007, καθώς οι ισολογισμοί είναι θεμελιωδώς διαφορετικοί ως προς το κεφάλαιο και τη ρευστότητα», ανέφερε η έκθεση, αναφερόμενη στη χρηματοπιστωτική κρίση που εκτυλίχθηκε το 2007.

«Πιστεύουμε ότι οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών είναι πολύ ελκυστικές εδώ», ανέφερε η έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή