Νέο χαμηλό ρεκόρ σημείωσε η Credit Suisse, καθότι οι προσπάθειες να καθησυχαστούν τις αγορές, αναφορικά με τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα, κατάφεραν μόνο να ενισχύσουν την αίσθηση αναταραχής που περιβάλλει την προβληματική ελβετική τράπεζα.

Η μετοχή της υποχώρησε έως και 12%, κατά τη διάρκεια των σημερινών συναλλαγών στη Ζυρίχη, φτάνοντας τα 3,52 φράγκα. Η τράπεζα έχει χάσει περίπου το 60% της αγοραίας της αξίας μόνο φέτος και βρίσκεται σε τροχιά της μεγαλύτερης ετήσια πτώσης στην ιστορία της.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ulrich Koerner είχε προσπαθήσει να ηρεμήσει τους εργαζομένους, αλλά και τις αγορές μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε, αφού η μετοχή έφτασε σε ιστορικό χαμηλό και τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS) ανέβηκαν την περασμένη εβδομάδα. Ενώ υπερμαχόταν του κεφαλαιακού επιπέδου και της ρευστότητας της τράπεζας, αναγνώρισε ότι η εταιρεία βρισκόταν αντιμέτωπη με μια «κρίσιμη στιγμή» καθώς εργαζόταν για τα τελευταία σχέδια της γενικής αναμόρφωσης.

CDS και ενημέρωση

Είπε επίσης στους υπαλλήλους της ελβετικής τράπεζας ότι θα τους στέλνει μια τακτική ενημέρωση έως ότου η εταιρεία ανακοινώσει το νέο στρατηγικό σχέδιο στις 27 Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα, η Credit Suisse έστειλε ξανά ενημερώσεις σε στελέχη που ασχολούνταν με πελάτες οι οποίοι αναφέρθηκαν στα CDS.

Διαβάστε επίσης: Credit Suisse: Μοιράζει εκατομμύρια για να κρατήσει τα ταλέντα της εν μέσω σκανδάλων

Το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της εταιρείας έναντι χρεοκοπίας ανέβηκε περίπου 15% την περασμένη εβδομάδα, ήτοι σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 2009. Ορισμένοι πελάτες χρησιμοποίησαν την αύξηση των CDS της τράπεζας φέτος για να κάνουν ερωτήσεις και να διαπραγματευτούν τις τιμές.

Ο Koerner, που διορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος στα τέλη Ιουλίου, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία της αγοράς, τις αποχωρήσεις τραπεζικών στελεχών και τις αμφιβολίες για την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, καθώς προσπαθεί να χαράξει μια πορεία προς τα εμπρός. Μέσα στις επόμενες μέρες, αναμένεται να ολοκληρωθεί το σχέδιο, το οποίο πιθανότατα θα φέρει σαρωτικές αλλαγές στην επενδυτική  τράπεζα και μπορεί να περιλαμβάνει περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι κίνδυνοι

Το σημείωμα του Koerner ήταν το δεύτερο συνεχόμενο μήνυμα, καθώς οι κίνδυνοι για το μέλλον της πολιορκημένης τράπεζας αυξάνονται. Οι αναλυτές της KBW υπολόγισαν ότι η Credit Suisse ενδέχεται να χρειαστεί να συγκεντρώσει 4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (4 δισεκατομμύρια δολάρια) κεφαλαίου ακόμη και μετά την πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης, προσπάθειας ανάπτυξης και για τυχόν άλλους λόγους.

Διαβάστε επίσης: Credit Suisse: Σχεδιάζει τη διάσπαση της επενδυτικής της τράπεζας

Η κεφαλαιοποίηση της Credit Suisse έχει πέσει σε περίπου 9,5 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε πώληση μετοχών θα ήταν εξαιρετικά περιοριστική για τους μακροχρόνιους κατόχους. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η αγοραία αξία ήταν πάνω από 30 δισεκατομμύρια φράγκα μόλις τον Μάρτιο του 2021.

Στελέχη της τράπεζας έχουν σημειώσει ότι ο δείκτης κεφαλαίου 13,5% της εταιρείας CET1 στις 30 Ιουνίου βρισκόταν στη μέση του προϋπολογιζόμενου εύρους από 13% έως 14% για το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή