Έρευνα σε βάρος δεκάδων αστυνομικών ξεκίνησε στην Ινδονησία, σχεδόν 48 ώρες μετά τον φρικτό θάνατο 125 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων ακόμα μετά την ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία σε γήπεδο με χιλιάδες θεατές, για την καταστολή επεισοδίων οπαδικής βίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Choirul Anam, επίτροπος ενός ινδονησιακού οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημείωσε ότι η FIFA ορίζει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται «αέρια ελέγχου του πλήθους» σε αγώνες, σημειώνοντας ότι αν δεν είχαν χρησιμοποιηθεί δακρυγόνα «ίσως να μην είχε προκληθεί χάος».

Εννέα αστυνομικοί εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους και ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας μετατέθηκε, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ντέντι Πρασέτιο, προσθέτοντας ότι 28 αστυνομικοί βρίσκονται υπό έρευνα. Η απόφαση για τη χρήση δακρυγόνων είναι μεταξύ των ζητημάτων που εξετάζονται, πρόσθεσε.

Θρήνος

Πολλοί πενθούντες συγκεντρώθηκαν και τη Δευτέρα έξω από το στάδιο. Κάποιοι σκόρπισαν λουλούδια πάνω σε μια φανέλα του συλλόγου Αρέμα, ενώ άλλοι προσεύχονταν σιωπηλά ή έκλαιγαν, ανάμεσά τους και ο μάνατζερ του συλλόγου Αλί Φικρί.

Ο επικεφαλής υπουργός ασφαλείας Μαχφούντ Μντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα σχηματίσει μια ομάδα διερεύνησης γεγονότων, αποτελούμενη από ακαδημαϊκούς, εμπειρογνώμονες του ποδοσφαίρου και αξιωματούχους, για να διερευνήσει τι συνέβη.

«Τους έχει ζητηθεί τις επόμενες ημέρες να αποκαλύψουν τους ενόχους που εμπλέκονται στο έγκλημα», δήλωσε ο Μαχφούντ σε συνέντευξη Τύπου.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι μεταξύ των νεκρών του Σαββάτου περιλαμβάνονται 32 ανήλικοι.

Ο πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο διέταξε την ποδοσφαιρική ομοσπονδία να αναστείλει όλους τους αγώνες της κορυφαίας κατηγορίας μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

«Η ποδοσφαιρική μας τραγωδία»

Το μέγεθος της καταστροφής του Σαββάτου έχει αφήσει μουδιασμένη τη μικρή κοινότητα της Ιάβας.

«Η οικογένειά μου και εγώ δεν πιστεύαμε ότι θα εξελισσόταν έτσι», δήλωσε στο Reuters η Endah Wahyuni, η μεγαλύτερη αδελφή δύο αγοριών, του Ahmad Cahyo, 15 ετών, και του Muhammad Farel, 14 ετών, που έχασαν τη ζωή τους στον πρώτο αγώνα που παρακολούθησαν δια ζώσης.

«Αγαπούσαν το ποδόσφαιρο, αλλά δεν είχαν παρακολουθήσει ποτέ ζωντανά την Arema στο στάδιο Καντζουρούχαν», είπε.

Η εφημερίδα Koran Tempo κυκλοφόρησε με μαύρο πρωτοσέλιδο τη Δευτέρα, με τις λέξεις «η ποδοσφαιρική μας τραγωδία» τυπωμένες με κόκκινα γράμματα μαζί με έναν κατάλογο των νεκρών.

Υπερπλήρες το στάδιο

Ο υπουργός Ασφαλείας Μαχφούντ δήλωσε ότι οι οικογένειες των θυμάτων θα λάβουν αποζημίωση 50 εκατομμυρίων ρουπιών (περίπου 3.300 δολάρια) και ότι η θεραπεία για εκατοντάδες ακόμη τραυματίες θα είναι δωρεάν.

Την Κυριακή, δήλωσε ότι ο κόσμος ξεπέρασε τη χωρητικότητα του σταδίου, καθώς για τον αγώνα πωλήθηκαν 42.000 εισιτήρια σε ένα γήπεδο που έχει σχεδιαστεί για να χωράει 38.000 άτομα. Οι αρχές δήλωσαν, ωστόσο, ότι δεν είχαν εκδοθεί εισιτήρια στους οπαδούς της Persebaya, της έτερης ομάδας, για λόγους ασφαλείας.

Η FIFA, η οποία χαρακτήρισε το περιστατικό «τραγωδία πέρα από κάθε κατανόηση», ζήτησε από τις ποδοσφαιρικές αρχές της Ινδονησίας πλήρη διερεύνηση.

Δακρυσμένος ο πρόεδρος της Arema FC, Gilang Widya Pramana, ζήτησε τη Δευτέρα συγγνώμη από τα θύματα και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει πλήρως την ευθύνη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport