Διορθωτικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν μέρος των κερδών του διήμερου ανοδικού ράλι, αλλά και να μειώνουν ελαφρώς την έκθεσή τους στη σκιά των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,5%, με τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να χάνει 1,3%. Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,49% στις 7.051 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,45% στις 12.613 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,39% στις 6.016 μονάδες.

Αύξηση κόστους

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επανέρχεται η αύξηση του κόστους στην Ευρώπη, με το γερμανικό Ινστιτούτο Ifo να εκτιμά ότι όλο και περισσότερες γερμανικές εταιρείες σχεδιάζουν αυξήσεις τιμών. Οι προσδοκίες για τις τιμές στο σύνολο της οικονομίας για τον επόμενο μήνα ανήλθαν στις 53,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο, έναντι 48,1 μονάδων τον Αύγουστο. Ο δείκτης τιμών των τροφίμων διαμορφώθηκε στις 100 μονάδες, από 96,9 τον Αύγουστο.

«Δυστυχώς, αυτό μάλλον σημαίνει ότι το κύμα του πληθωρισμού δεν πρόκειται να υποχωρήσει», λέει ο Timo Wollmershäuser, επικεφαλής προβλέψεων στο Ifo. Ειδικά όσον αφορά το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, ο αγωγός της αύξησης τιμών δεν έχει ακόμη εξαντληθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Stifel, Barry Bannister, δήλωσε ότι οι μετοχές μπορούν να προχωρήσουν περαιτέρω μετά το έντονο διήμερο ράλι αυτής της εβδομάδας. “Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχείτε για ύφεση μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του “23”, δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Stifel. “Οι πρόδρομοι δείκτες πληθωρισμού σταθεροποιούνται και η παγκόσμια ρευστότητα έχει περιοριστεί αρκετά. Δεν θέλουν να σκοτώσουν τον ασθενή για να θεραπεύσουν την ασθένεια”, δήλωσε ο Bannister.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές