α«Στοχευμένη ενέργεια σαμποτάζ» χαρακτηρίζει τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας (ΒΚΑ), τονίζοντας ότι πιθανότατα έγινε με τη συμμετοχή κρατικών παραγόντων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Spiegel.

Η BKA αναφέρει στην επιστολή ότι δεν έχει ακόμη στη διάθεσή της στοιχεία σχετικά με τον αυτουργό του σαμποτάζ, αλλά δεδομένης της μεγάλης πολυπλοκότητας της εκτέλεσης της ενέργειας και τις αντίστοιχης προετοιμασίας της, η δράση κρατικού παράγοντα φαίνεται πιθανή, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο δεν έχει σχολιάσει η BKA.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες παραπέμπουν σε σαμποτάζ, αλλά δεν σχολίασε αν κρατικοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι για το σαμποτάζ κατά των αγωγών Nord Stream.

Η BKA προειδοποιεί επίσης για το ενδεχόμενο νέων πράξεων σαμποτάζ κατά κρίσιμης σημασίας υποδομών, όπως κατά γραμμών ηλεκτροδότησης ή αγωγών φυσικού αερίου, καθώς και κατά υπεράκτιων τερματικών σταθμών LNG ή ανεμογεννητριών, μεταξύ άλλων.

Η Ρωσία ζητά να συμμετάσχει στις έρευνες

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία πρέπει να συμμετάσχει στις έρευνες για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στους δύο αγωγούς αερίου Nord Stream, στη Βαλτική θάλασσα.

«Μέχρι τώρα, από εκείνες τις συνεντεύξεις Τύπου που έλαβαν χώρα στη Δανία και στη Σουηδία, ακούσαμε ανησυχητικές δηλώσεις πως οποιαδήποτε συνεργασία με τη ρωσική πλευρά αποκλείεται», είπε ο Πεσκόφ.

«Εμείς, προφανώς, θα περιμένουμε κάποια διευκρίνιση για αυτό καθώς πιστεύουμε πως, αναμφίβολα, η συμμετοχή της ρωσικής πλευράς στην εξέταση της περιοχής που έχει υποστεί ζημιές και στην έρευνα του τι συνέβη θα πρέπει να είναι υποχρεωτική», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέρριψε την ευθύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους συμμάχους τους, κατηγορίες που απέρριψε η Ουάσινγκτον. Η Ρωσία απορρίπτει από την πλευρά της τις «ανόητες» όπως τις αποκάλεσε θεωρίες στη Δύση ότι προκάλεσε εκείνη τη δολιοφθορά στους αγωγούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης