Με ήπια κέρδη κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες, μετά τη χθεσινή πτωτική ανάπαυλα, επιστρέφουν στην καλή πορεία που άρχισαν με τη έναρξη του Οκτωβρίου, αν και η μεταβλητότητα και οι νευρικές κινήσεις δεν λείπουν.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,8%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να κερδίζει 2,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,16% στις 7.063 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,84% στις 12.621 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,23% στις 5.999 μονάδες.

Το κλίμα

Το θετικό ξεκίνημα στην Ευρώπη έρχεται μετά τη διορθωτική κίνηση της Τετάρτης, καθώς η θετική τάση που παρατηρήθηκε στις παγκόσμιες μετοχές τις τελευταίες ημέρες εξασθένησε, ιδίως μετά την πτώση του δείκτη PMI της ευρωζώνης σε χαμηλό 20 μηνών, εδραιώνοντας τους φόβους για ύφεση στο νομισματικό μπλοκ των 19 μελών.

Οι αναλυτές

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays για τις ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν ότι η προσωρινή ηρεμία των επιτοκίων και του αμερικανικού δολαρίου έχουν προσφέρει κάποια ανάσα στις “υπερπουλημένες” μετοχές. “Εν μέσω ενδείξεων χρηματοπιστωτικού στρες, μπορεί να είμαστε πιο κοντά στο όριο του στρες για τις κεντρικές τράπεζες, αλλά πιστεύουμε ότι μια ήπια στροφή απαιτεί περισσότερες αποδείξεις για ασθενέστερη ανάπτυξη και αποφασιστική πτώση του πληθωρισμού, οπότε αμφιβάλλουμε ότι οι μετοχές έχουν ξεφύγει ακόμη από την πτωτική πορεία”, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών της Barclays, Emmanuel Cau.

Ο Cau εκτίμησε ότι ο πήχης για μια ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς είναι αρκετά χαμηλός, δεδομένου ότι οι βασικοί δείκτες έχουν υποχωρήσει κατά 25%-30%, το κλίμα παραμένει “υπερβολικά πτωτικό” και το τέταρτο τρίμηνο τυπικά προσφέρει “θετική εποχικότητα”. Ωστόσο, πρότεινε ότι η “αντιστάθμιση ανάπτυξης-πολιτικής” παραμένει δύσκολη.

Ο ΟΠΕΚ+

Επιπλέον, στο επίκεντρο παραμένουν οι προεκτάσεις για την ιστορική περικοπή παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως που αποφάσισαν τα μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοι τους (OΠΕΚ+). Η εν λόγω μείωση είναι η μεγαλύτερη στην οποία έχει προχωρήσει ο ΟΠΕΚ+ από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020, όταν τα lockdown είχαν επιφέρει μεγάλο πλήγμα στη ζήτηση πετρελαίου διεθνώς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές