Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης μέρους των κερδών του διήμερου ανοδικού ράλι, αλλά και της μείωσης της έκθεσης στον κίνδυνο πολλών χαρτοφυλακίων στη σκιά των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να χάνει 3,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,48% στις 7.052 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,21% στις 12.517 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,90% στις 5.985 μονάδες.

Το πρόβλημα του πληθωρισμού

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επανήλθε η αύξηση του κόστους στην Ευρώπη, με το γερμανικό Ινστιτούτο Ifo να εκτιμά ότι όλο και περισσότερες γερμανικές εταιρείες σχεδιάζουν αυξήσεις τιμών. Οι προσδοκίες για τις τιμές στο σύνολο της οικονομίας για τον επόμενο μήνα ανήλθαν στις 53,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο, έναντι 48,1 μονάδων τον Αύγουστο. Ο δείκτης τιμών των τροφίμων διαμορφώθηκε στις 100 μονάδες, από 96,9 τον Αύγουστο.

«Δυστυχώς, αυτό μάλλον σημαίνει ότι το κύμα του πληθωρισμού δεν πρόκειται να υποχωρήσει», λέει ο Timo Wollmershäuser, επικεφαλής προβλέψεων στο Ifo. “Ειδικά όσον αφορά το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, ο αγωγός της αύξησης τιμών δεν έχει ακόμη εξαντληθεί.

«Οι μετοχές μπορούν να προχωρήσουν περαιτέρω»

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Stifel, Barry Bannister, δήλωσε ότι οι μετοχές μπορούν να προχωρήσουν περαιτέρω μετά το έντονο διήμερο ράλι αυτής της εβδομάδας. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχείτε για ύφεση μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του ’23», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Stifel. «Οι πρόδρομοι δείκτες πληθωρισμού σταθεροποιούνται και η παγκόσμια ρευστότητα έχει περιοριστεί αρκετά. Δεν θέλουν να σκοτώσουν τον ασθενή για να θεραπεύσουν την ασθένεια», δήλωσε ο Bannister.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, αυξάνοντας την πιθανότητα ύφεσης στο μπλοκ των 19 μελών του κοινού νομίσματος. Ο τελικός σύνθετος δείκτης PMI (δείκτης υπευθύνων προμηθειών) της S&P Global για την Ευρωζώνη, που θεωρείται αξιόπιστος δείκτης της οικονομικής υγείας, υποχώρησε σε χαμηλό 20 μηνών, στο 48,1 τον Σεπτέμβριο από 48,9 τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%