Σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά των δεξαμενοπλοίων αναμένεται να έχει η χθεσινή απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει το όριο παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου.

«Η περικοπή είναι αρνητική για τα δεξαμενόπλοια, αν και, με βάση την τρέχουσα παραγωγή, αναμένουμε ότι ο πραγματικός αντίκτυπος στην παραγωγή θα είναι πιο κοντά στα 900.000 βαρέλια την ημέρα», ανέφερε η επενδυτική τράπεζα Jefferies. Την ίδια ώρα, το ναυλομεσιτικό γραφείο Lorentzen & Co επεσήμανε ότι οι συνολικές περικοπές παραγωγής θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερες τιμές για καθέναν από τους 10 παραγωγούς του ΟΠΕΚ που δεσμεύονται από περιορισμούς, καθώς και για τους συνεργαζόμενους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Ο ΟΠΕΚ «ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία» – Στο προσκήνιο ο «NOPEC»

Αλλαγή των θετικών προοπτικών

Δεδομένου ότι οι νέες ποσοστώσεις του ΟΠΕΚ + είναι πιθανό να επηρεάσουν το εμπόριο μεγάλων αποστάσεων, η Jefferies και άλλοι αναλυτές της αγοράς, βλέπουν τα VLCC’s ως τον «αδύναμο κρίκο».

«Η μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να αλλάξει τις θετικές προοπτικές στα VLCC’s», προέβλεψαν αναλυτές, αναφέροντας ότι η απόφαση του ΟΠΕΚ + αντιπροσωπεύει χαμένο φορτίο των πολύ μεγαλύτερων δεξαμενοπλοίων (300.000 τόνων ή 2 εκατ. βαρελιών) κάθε μέρα. Αυτό σημαίνει μια σημαντική αύξηση της διαθέσιμης χωρητικότητας στον Περσικό Κόλπο, αντιστρέφοντας μέρος της συνολικής σύσφιγξης που είχε βοηθήσει στην ανοδική πορεία των VLCC’s τις τελευταίες εβδομάδες.

«Αυτή η απόφαση θα μπορούσε να θέσει φρένο σε μια κατά τα άλλα ισχυρή αγορά», τόνισε ο αγγλικός ναυλοµεσιτικός οίκος Galbraiths.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία