Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια -η μεγαλύτερη από το 2020- προκαλεί έντονο προβληματισμό στην αγορά και την οργισμένη αντίδραση των ΗΠΑ, και έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών σε υψηλό τριών εβδομάδων.

Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ: Αμετάβλητες οι προβλέψεις για ισχυρή ζήτηση στο πετρέλαιο

Αναλυτές εκτιμούν, ότι η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με το εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια, ενισχύουν τις ανησυχίες για νέα ράλι στις τιμές, ωθούν τους διεθνείς οίκους να αναθεωρήσουν ανοδικά του στόχους για την τιμή του πετρελαίου και προσθέτουν έναν ακόμα πονοκέφαλο στην αγώνα κατά του πληθωρισμού.

Διαβάστε επίσης – Μπάιντεν: Ο ΟΠΕΚ «ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία»

Το Bloomberg συγκέντρωσε τις εκτιμήσεις κορυφαίων αναλυτών της αγοράς, για τον αντίκτυπο που θα έχει η απόφαση του ΟΠΕΚ.

Morgan Stanley

«Το πετρέλαιο Brent θα βρει τον δρόμο του προς τα 100 δολάρια το βαρέλι πιο γρήγορα από ό,τι υπολογίζαμε πριν» μετά την κίνηση του ΟΠΕΚ+, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Morgan Stanley. Και πρόσθεσαν ότι η μείωση αυτή απειλεί να συσφίξει σημαντικά τις αγορές, αν και πολλά εξαρτώνται από το πώς θα είναι η ρωσική παραγωγή πετρελαίου μόλις τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για το Brent κατά 5 δολάρια στα 100 δολάρια για τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την προοπτική της για τα επόμενα τρία τρίμηνα.

Goldman Sachs

«Όλες οι εξελίξεις που έχουμε δει από την πλευρά της προσφοράς σε αυτό το σημείο θέτει σε μεγάλο βαθμό τις βάσεις για αυτό που πιστεύουμε, ότι δηλαδή οι τιμές θα είναι υψηλότερες στο τέλος του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Damien Courvalin, επικεφαλής της ενεργειακής έρευνας της Goldman Sachs, στο Bloomberg TV. Η τράπεζα αύξησε την εκτίμησή της για το τέταρτο τρίμηνο για το Brent κατά 10 δολάρια σε 110 δολάρια το βαρέλι.

UBS Group AG

Η αγορά πετρελαίου αναμένεται να σφίξει περαιτέρω και το Brent θα ανέλθει πάνω από τα 100 δολάρια τα επόμενα τρίμηνα, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της UBS Group AG, συμπεριλαμβανομένου του Giovanni Staunovo. Η περικοπή του ΟΠΕΚ+ θα συνδυαστεί με την ευρωπαϊκή απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών αργού, το πιθανό τέλος των αποδεσμεύσεων στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου από τον ΟΟΣΑ και την υψηλότερη ζήτηση από τη μετάβαση από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο αυτόν τον χειμώνα για να συμπιέσει την αγορά.

ING Groep NV

Η κίνηση είναι αρκετή για να αλλάξει δραματικά το ισοζύγιο για το επόμενο έτος, ωθώντας την αγορά σε έλλειμμα για ολόκληρο το 2023, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING Groep NV με έδρα τη Σιγκαπούρη. Η πρόβλεψη της τράπεζας για το Brent των 97 δολαρίων το βαρέλι για το επόμενο έτος είναι ξεκάθαρα ανοδική, είπε. Ωστόσο, περαιτέρω απελευθερώσεις από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ θεωρούνται πιθανές, αν και πιθανότατα θα είχαν περιορισμένο αντίκτυπο.

Citigroup Inc.

Αν και η μείωση είναι μεγάλη στα χαρτιά, η αποτελεσματική περικοπή θα είναι πολύ μικρότερη επειδή ο όμιλος αποτυγχάνει ήδη να φτάσει τις ποσοστώσεις του, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Citigroup Inc. όπως ο Francesco Martoccia και ο Ed Morse. Η κίνηση θα μπορούσε να έχει γυρίσει μπούμερανγκ στον ΟΠΕΚ+ εάν πλήξει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα και τη ζήτηση πετρελαίου, πρόσθεσαν.

RBC Capital Markets

Η πραγματική μείωση πιθανότατα θα είναι περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, με τη Σαουδική Αραβία να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το μισό, αναφέρουν σε σημείωμα αναλυτές της RBC Capital Markets συμπεριλαμβανομένης της Helima Croft. Αν και ο Λευκός Οίκος σήμανε ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί η αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων , είναι απίθανο να υπάρξει άλλη μεγάλη επιτυχία στο εγγύς μέλλον, πρόσθεσαν.

SPI Asset Management

«Η πετρελαϊκή αγορά είναι απασχολημένη με τη μέτρηση της πολυπλοκότητας της πραγματικής περικοπής, ενώ συνυπολογίζει τις λανθασμένες ευθυγραμμίσεις μεταξύ της παραγωγής και της ποσόστωσης», δήλωσε ο Stephen Innes της SPI Asset Management. Και πρόσθεσε ότι το αργό πετρέλαιο Brent θα μπορούσε να ανέβει πάνω τα 100 δολάρια τα επόμενα τρίμηνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια