Σε υποβάθμιση της προοπτικής του αξιόχρεου της Βρετανίας από «σταθερή» σε «αρνητική» προχώρησε και ο οίκος αξιολόγησης Fitch λίγες μέρες μετά την παρόμοια κίνηση του S&P, εξαιτίας του πακέτου επιδότησης της ενέργειας για τα νοικοκυριά και μείωσης φόρων που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση στις 23 Σεπτεμβρίου.

Η αξιολόγηση

Τα μέτρα της κυβέρνησης των Συντηρητικών υπό τη Λιζ Τρας για να στηρίξουν την ανάπτυξη «μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μεσοπρόθεσμα», εξήγησε σε ανακοίνωσή του.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Πάνω από 6% το βασικό επιτόκιο στεγαστικών δανείων μετά από 14 χρόνια

Ο αμερικανικός οίκος τοποθετεί το αξιόχρεο του δημοσίου της Βρετανίας στη βαθμίδα ΑΑ-, ένα επίπεδο πιο κάτω από ό,τι ο S&P. Η χθεσινή υποβάθμιση της προοπτικής του σημαίνει πως υπάρχει ενδεχόμενο να την αναθεωρήσει προς το χειρότερο εάν δεν θεωρήσει πως η κατάσταση βελτιώνεται τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Η Τρας υπεραμύνεται της «υπεύθυνης» δημοσιονομικής πολιτικής της

Το δημοσιονομικό πακέτο που ανακοινώθηκε, χωρίς να προβλέπεται «χρηματοδότηση» ούτε «ανεξάρτητη κοστολόγηση του δημοσιονομικού αντίκτυπού του», θα έχει «αρνητικές συνέπειες στην εμπιστοσύνη των χρηματαγορών και στη φερεγγυότητα του πολιτικού πλαισίου», συνόψισε ο οίκος.

Κατά υπολογισμούς του Fitch, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της Βρετανίας θα φθάσει το 7,8% του ΑΕΠ φέτος και το 8,8% το 2023, ενώ το χρέος θα αυξηθεί στο 109% του ΑΕΠ ως το 2024.

Το σχέδιο Τρας

Η Λιζ Τρας, που πήρε τη σκυτάλη της πρωθυπουργίας από τον Μπόρις Τζόνσον στις αρχές Σεπτεμβρίου, και ο νέος υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουαρτένγκ ανακοίνωσαν στις 23 Σεπτεμβρίου σχέδιο στήριξης των νοικοκυριών ως προς το κόστος της ενέργειας και μεγάλες μειώσεις φόρων. Το φορολογικό πακέτο προβλεπόταν να κοστίσει περί τα 45 δισεκατομμύρια λίρες.

Όμως, το γεγονός πως το κυβερνητικό σχέδιο για γιγάντιες δαπάνες δεν συνοδεύτηκε από περικοπές άλλων εξόδων, ούτε από κάποιο πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων, την ώρα που ο πληθωρισμός καταγράφει ιστορικά υψηλά και τα επιτόκια ανεβαίνουν, έβαλε απρόσμενα στο Λονδίνο στο στόχαστρο των αγορών την περασμένη εβδομάδα: η στερλίνα υποχώρησε την 26η Σεπτεμβρίου σε ιστορικό χαμηλό.

Τη Δευτέρα, η πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκαν σε αναδίπλωση από το αρχικόσ σχέδιο, παίρνοντας πίσω κάποια από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις ακόμα και μέσα στο κόμμα των συντηρητικών όπως τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Το χρέος

Το κόστος μακροπρόθεσμου δανεισμού του βρετανικού δημοσίου έχει αυξηθεί πολύ, κάτι που περιπλέκει την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, την ώρα που ο πληθωρισμός ίπταται περί το 10% —είναι ο υψηλότερος στην G7— και το Λονδίνο προεξοφλείται πως θα επιδιώξει περαιτέρω κρατικό δανεισμό.

Ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν πως τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση Τρας στην πραγματικότητα θα κοστίσουν στο δημόσιο από 100 ως 200 δισ. λίρες.

Ο S&P

Την Παρασκευή ο S&P υποβάθμισε την προοπτική του αξιόχρεου του βρετανικού δημοσίου, ενώ ο τρίτος από τους λεγόμενους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, ο Moody’s, προειδοποίησε πως η δημοσιονομική προσέγγιση του κ. Κουάρτενγκ εγείρει κίνδυνο να περιοριστεί ακόμη και «μόνιμα» η δυνατότητα του Λονδίνου να «δανείζεται με προσιτό κόστος». Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρενέβη —γεγονός αν μη τι άλλο ασυνήθιστο—, παροτρύνοντας τη Ντάουνινγκ Στριτ να διορθώσει την πορεία της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή