Οι πρώτες επιθεωρήσεις αυτής της εβδομάδας από τις σουηδικές αρχές στον τόπο των διαρροών που εκδηλώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική «ενισχύουν τις υποψίες για σαμποτάζ» με εκρήξεις» που προκάλεσαν «σοβαρές ζημίες», ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία.
«Είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε ότι εκδηλώθηκαν εκρήξεις κοντά στους Nord Stream 1 και 2 εντός της σουηδικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που προκάλεσαν σοβαρές ζημίες στους αγωγούς φυσικού αερίου», δηλώνει ο ειδικός εισαγγελέας που είναι επιφορτισμένος με την σουηδική έρευνα σε ανακοίνωση.
«Οι επιθεωρήσεις στους τόπους του εγκλήματος ενίσχυσαν τις υποψίες για σαμποτάζ. Επιτόπου έχουν γίνει κατασχέσεις που θα εξετασθούν».
Η Σουηδία, η οποία είχε αποκλείσει μία θαλάσσια ζώνη πολλών χιλιομέτρων για τις ανάγκες της έρευνας, ήρε τους περιορισμούς.
Χωρίς πληροφόρηση
Δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η υποβρύχια επιθεώρηση.
Από την σουηδική πλευρά, η υπηρεσία Πληροφοριών ανέλαβε την διεύθυνση της έρευνας σε συνεργασία με έναν ειδικό εισαγγελέα και διάφορες σουηδικές υπηρεσίες.
Τεράστιες διαρροές που προκλήθηκαν από εκρήξεις άγνωστης προέλευσης στις 26 Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2. Οι διαρροές στον Nord Stream 1 σταμάτησαν την Δευτέρα, ενώ μικρή διαρροή στον Nord Stream 2 συνεχιζόταν σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την σουηδική ακτοφυλακή.
Υπό το βάρος των υποψιών ότι ευθύνεται για το σαμποτάζ, η Ρωσία πέρασε την περασμένη εβδομάδα στην αντεπίθεση για να επιρρίψει την ευθύνη στις ΗΠΑ.
Αδύνατο να γίνει έρευνα χωρίς τη Ρωσία
Την ίδια ώρα, η Ρωσία ενημερώθηκε μέσω διπλωματικών διαύλων ότι δεν υπάρχουν σχέδια να προσκληθεί η Μόσχα στην έρευνα για τις διαρροές αερίου του Nord Stream, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία θεωρεί αδύνατο να διενεργηθεί τέτοια έρευνα χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε σήμερα «αδιανόητο» να διενεργείται έρευνα για την πηγή διαρροής φυσικού αερίου στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι η Δύση δημιουργεί σκοπίμως εμπόδια στην έρευνα και ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας και της Gazprom από την έρευνα δείχνει ότι κάτι έχει να κρύψει.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε χθες Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος σημείωσε ότι η Ρωσία πρέπει να είναι μέρος των ερευνών για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στους δύο αγωγούς αερίου Nord Stream, στη Βαλτική θάλασσα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία