Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε σήμερα «αδιανόητο» να διενεργείται έρευνα για την πηγή διαρροής φυσικού αερίου στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι η Δύση δημιουργεί σκοπίμως εμπόδια στην έρευνα και ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας και της Gazprom από την έρευνα δείχνει ότι κάτι έχει να κρύψει.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε χθες Τετάρτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος σημείωσε ότι η Ρωσία πρέπει να είναι μέρος των ερευνών για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στους δύο αγωγούς αερίου Nord Stream, στη Βαλτική θάλασσα.

Διαβάστε επίσης: Nord Stream: Εικόνες από δορυφόρο αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής

«Μέχρι τώρα, από εκείνες τις συνεντεύξεις Τύπου που έλαβαν χώρα στη Δανία και στη Σουηδία, ακούσαμε ανησυχητικές δηλώσεις πως οποιαδήποτε συνεργασία με τη ρωσική πλευρά αποκλείεται», πρόσθεσε ο Πεσκόφ και κατέληξε ως εξής: «Εμείς, προφανώς, θα περιμένουμε κάποια διευκρίνιση για αυτό καθώς πιστεύουμε πως, αναμφίβολα, η συμμετοχή της ρωσικής πλευράς στην εξέταση της περιοχής που έχει υποστεί ζημιές και στην έρευνα του τι συνέβη θα πρέπει να είναι υποχρεωτική».

Διαβάστε επίσης: Nord Stream: Σε «εκατοντάδες κιλά ΤΝΤ» αντιστοιχούν οι εκρήξεις – Προκάλεσαν σεισμούς 2 Ρίχτερ

Επιτόπια έρευνα

Η διαχειρίστρια εταιρία Nord Stream 2 AG, με έδρα την Ελβετία, δήλωσε την Τρίτη, πως θα εξετάσει την κατάσταση των αγωγών μόλις ολοκληρωθεί μια αστυνομική έρευνα «στον τόπο του εγκλήματος» και αρθεί ο αποκλεισμός.

Επίσης, η Nord Stream AG, διαχειρίστρια του παλαιότερου αγωγού Nord Stream 1, δήλωσε πως ενημερώθηκε από τις αρχές της Δανίας ότι η παραλαβή των απαραίτητων αδειών προκειμένου να διενεργηθεί μια επιθεώρηση μπορεί να πάρει πάνω από 20 εργάσιμες ημέρες.

«Δολιοφθορά»

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΝΑΤΟ λένε πως η επίθεση στους δύο αγωγούς Nord Stream ήταν μια πράξη δολιοφθοράς.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέρριψε την ευθύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους συμμάχους τους, κατηγορίες που απέρριψε η Ουάσινγκτον. Η Ρωσία απορρίπτει από την πλευρά της τις «ανόητες» όπως τις αποκάλεσε θεωρίες στη Δύση ότι προκάλεσε εκείνη τη δολιοφθορά στους αγωγούς.

Οι διαχειριστές των δύο αγωγών Ρωσίας-Γερμανίας δήλωσαν πως δεν μπορούν προς το παρόν να επιθεωρήσουν τα τμήματα των αγωγών που έχουν υποστεί ζημιές λόγω περιορισμών που επιβάλλουν οι αρχές της Δανίας και της Σουηδίας, στα χωρικά ύδατα των οποίων συνέβησαν οι εκρήξεις και οι διαρροές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή