Την απογοήτευσή του για την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει σημαντικά την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, για να «σταθεροποιήσει τις τιμές», εξέφρασε για μία ακόμα φορά σήμερα Πέμπτη ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας ότι πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν όλες τις πιθανές εναλλακτικές για να ανακόψουν την άνοδο των τιμών.

Παρά την δυσαρέσκειά του ωστόσο, ο Μπάιντεν είπε ότι δεν μετάνιωσε για το καλοκαιρινό του ταξίδι στη Σαουδική Αραβία, το οποίο όπως είπε επικεντρώθηκε στη Μέση Ανατολή, κι όχι τόσο στα ενεργειακά θέματα.

Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ+: Μείωσε την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να μειώσει την ημερήσια παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια, περιορίζοντας την προσφορά σε μια ήδη στενή αγορά και αυξάνοντας την πιθανότητα υψηλότερων τιμών της βενζίνης ακριβώς πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο,  όπου οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν θα κληθούν να υπερασπιστούν τον έλεγχό τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.

«Εξετάζουμε ποιες εναλλακτικές μπορεί να έχουμε», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του ΟΠΕΚ και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα».

Διαβάστε επίσης – ΟΠΕΚ: Αμετάβλητες οι προβλέψεις για ισχυρή ζήτηση στο πετρέλαιο

Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε αυτή την εβδομάδα την κυβέρνησή του και το Κογκρέσο να διερευνήσουν τρόπους για να ενισχύσουν την παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ και να μειώσουν τον έλεγχο του καρτέλ στις τιμές της ενέργειας. Μερικές από τις επιλογές του περιλαμβάνουν την απελευθέρωση περισσότερου πετρελαίου από το Strategic Petroleum Reserve ή τη διερεύνηση περιορισμού των εξαγωγών ενέργειας από αμερικανικές εταιρείες.

Σημειώνεται ότι ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο, αλλά ολοκλήρωσε το ταξίδι του χωρίς κάποια συμφωνία αναφορικά με τις τιμές του πετρελαίου και την παραγωγή από τον όμιλο ΟΠΕΚ+ . Ερωτηθείς εάν μετάνιωσε για την απόφασή του να πάει στη Σαουδική Αραβία, ο Μπάιντεν είπε ότι το ταξίδι δεν αφορούσε ουσιαστικά το πετρέλαιο.

«Το ταξίδι αφορούσε τη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ και τον… εξορθολογισμό των θέσεων», είπε. «Αλλά είναι μια απογοήτευση», πρόσθεσε για την απόφαση του ΟΠΕΚ+ και υποδεικνύει προβλήματα.

Η πρώτη αντίδραση

Η απόφαση του ΟΠΕΚ, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Λευκού Οίκου χθες, με την Ουάσιγκτον να μιλά για «κοντόφθαλμη» πολιτική και πλήρη «ευθυγράμμιση» του καρτέλ με τη Ρωσία.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κάλεσε την κυβέρνησή του και το Κογκρέσο να διερευνήσουν τρόπους για να ενισχύσουν την παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ, προκειμένου να περιορίσουν τον έλεγχο του ΟΠΕΚ στις τιμές της ενέργειας, μετά την «κοντόφθαλμη» μείωση της παραγωγής.

Ο ΟΠΕΚ+ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στη συνεδρίασή του στη Βιέννη την Τετάρτη αγνόησε τις εκκλήσεις του Λευκού Οίκου να διατηρήσει τη ροή του πετρελαίου και συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, στη μεγαλύτερη περικοπή από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020.

Κοντόφθαλμη  απόφαση

Η κίνηση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε για διευρυνόμενη ρήξη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με την ενεργειακή πολιτική.

«Ο Πρόεδρος είναι απογοητευμένος από την κοντόφθαλμη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει τις ποσοστώσεις παραγωγής ενώ η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες αρνητικές επιπτώσεις της εισβολής του (Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν στην Ουκρανία», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Μπράιαν Ντις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης