Η μείωση που αποφασίστηκε από τον ΟΠΕΚ+ στην παραγωγή πετρελαίου παρέχει τη δυνατότητα για μεγαλύτερες προμήθειες σε περιπτώσεις κρίσεων, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Χάιταμ αλ-Γκάις, αναφερόμενος στην απόφαση του οργανισμού και των συμμάχων του να προχωρήσει σε ημερήσια μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση επικρίθηκε σφοδρά από τις ΗΠΑ με φόντο τις ενδιάμεσες εκλογές στη χώρα και τον κίνδυνο να πληγεί η δημοτικότητα του Μπάιντεν με περαιτέρω αυξήσεις τιμές των καυσίμων. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέκρινε τη συμφωνία ως «κοντόφθαλμη» και έκανε λόγο για πλήρη «ευθυγράμμιση» του καρτέλ με τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Πώς σχολιάζει η αγορά τη μεγάλη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ υπεραμύνθηκε της πολιτικής του οργανισμού, λέγοντας πως «δεν ήταν μια απόφαση από μία χώρα εναντίον μιας άλλης, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό, και δεν είναι μια απόφαση από δύο ή τρεις χώρες εναντίον μιας ομάδας άλλων χωρών», δήλωσε ο Γκάις. «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ύφεσης, αποφασίσαμε σε αυτή τη συνεδρίαση να λειτουργήσουμε προληπτικά».

Οι χώρες της Δύσης ανησυχούν ότι οι υψηλότερες τιμές ενέργειες θα πλήξουν την εύθραυστη παγκόσμια οικονομία και θα μπουν εμπόδιο στις προσπάθειες να στερήσουν έσοδα από πωλήσεις πετρελαίου στη Ρωσία στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ερωτηθείς για τις κυρώσεις και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, ο Γκάις προτίμησε να κρατήσει αποστάσεις, απαντώντας λακωνικά πως «η αλήθεια είναι ότι το σχήμα αυτών των προτεινόμενων κυρώσεων δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο, και το πώς θα εφαρμοστούν είναι επίσης ασαφές, άρα δεν μπορούμε να σχολιάσουμε».

Δήλωσε, επίσης, ότι στόχος του ΟΠΕΚ+ δεν είναι οι τιμές, αλλά η ισορροπία στην προσφορά και στη ζήτηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή