Για δέκατη ημέρα συνεχίζονται οι απεργίες σε τέσσερα διυλιστήρια της TotalEnergies, με αποτέλεσμα περίπου ένα στα πέντε πρατήρια καυσίμων σε όλη τη Γαλλία να μην τροφοδοτείται σωστά και το Παρίσι να ετοιμάζεται, σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας της χώρας, να αξιοποιήσει περαιτέρω τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου.

Τα σημαντικότερα προβλήματα παρατηρούνται κατά μήκος των συνόρων με το Βέλγιο, όπου η τιμή των καυσίμων είναι υψηλότερη.

«Καλώ τους Γάλλους πολίτες να έχουν αυτοπεποίθηση», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός ενέργειας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει περαιτέρω χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων το Σαββατοκύριακο για να αμβλύνει τις εντάσεις.

Ουρές και ελλείψεις

Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν σε πρατήρια καυσίμων στο κέντρο και τα προάστια του Παρισιού ήδη από την Τετάρτη, φτάνοντας μέχρι τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο Α1 με κατεύθυνση βόρεια έξω από την πόλη, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αφορούν τα καύσιμα τύπου ντίζελ.

Η απεργία των μελών του συνδικάτου CGT στην TotalEnergies με μισθολογικά κυρίως αιτήματα έχει διαταράξει τη λειτουργία σε δύο διυλιστήρια και δύο αποθήκες, ενώ δύο διυλιστήρια της Exxon Mobil αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η TotalEnergies επανέλαβε ότι οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο, δύο μήνες νωρίτερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, και ότι θα επικεντρωθούν στα καλά αποτελέσματα, τους μισθούς και τον πληθωρισμό.

«Σας ζητήσαμε να καταβάλλετε προσπάθειες το 2020 και κατά τη διάρκεια της Covid. Φέτος, με τα καλά μας αποτελέσματα, ήρθε η ώρα να τους ανταμείψουμε», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Total, σε υπόμνημα που είδε το Reuters.

Θα υπάρξει συμφωνία εργαζομένων-εργοδοτών;

Μια μεγάλη συγκέντρωση των εργαζομένων έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη μπροστά από τα διυλιστήρια της Χάβρης, του Λα Μεντέ και του Φεϊζίν, δήλωσε εκπρόσωπος της CGT στο Reuters.

Λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί αναμένεται εκτάκτως να επιτραπούν οι παραδόσεις καυσίμων από βυτιοφόρα την Κυριακή.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι θα φέρει σε επαφή τα συνδικάτα μεταφορών την Παρασκευή «για να δούμε πού μπορούμε να βελτιώσουμε τον εφοδιασμό σε τοπικό επίπεδο». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ της CGT και της TotalEnergies.

Αρκετοί ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του πρωθυπουργού και του υπουργού Ενέργειας, επικαλέστηκαν την Παρασκευή το «αίσθημα ευθύνης» των συνδικάτων και των εργοδοτών, καλώντας τους να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή