Μία νοητή μεγάλη δεξαμενή αποθήκευσης με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) συνολικής ισχύος 10 TWh εξασφαλίζει για την Ελλάδα η συμφωνία ανάμεσα στη ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ και την TotalEnergies.

Η διοίκηση της ελληνικής εταιρείας φυσικού αερίου, υπό τον CEO Κωνσταντίνο Ξιφαρά διεκδικούσε επί μήνες το deal με τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό, πετυχαίνοντας τελικά την εφαρμογή και του δόγματος «Ελλάς – Γαλλία Συμμαχία» και στην ενέργεια.

Διαβάστε επίσης: Ε.Ε.: Προς έγκριση ο φόρος στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών – Συνεχίζονται οι διαφωνίες για το πλαφόν

Ειδικότερα, η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ να αγοράσει φορτία LNG συνολικής ισχύος 10 TWh, τα οποία είναι «κλειδωμένα» από την TotalEnergies για την ελληνική εταιρεία. Η δημόσια επιχείρηση έχει το δικαίωμα ακόμη και αν δεν παραγγείλει κάποια από τα συμφωνηθέντα φορτία της περιόδου Νοεμβρίου 2022- Μαρτίου 2023 να προχωρήσει στην ακύρωση τους πληρώνοντας κάποιο ειδικό τέλος. Έτσι, όπως εξηγούν πηγές της ελληνικής εταιρείας, επί της ουσίας έχει επιτευχθεί η τήρηση μία «φουλαρισμένης» αποθήκης την οποία μπορεί να χρησιμοποιεί για την κάλυψη των αναγκών της.

Η επάρκεια

Η συνολική ποσότητα των 10 TWh, που συμφωνήθηκε, δεν είναι τυχαία.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑ είναι ικανή στην περίπτωση που η Μόσχα διακόψει πλήρως τις ροές του φυσικού αερίου προς τη χώρα μας, να καλύψει σχεδόν πλήρως το ρωσικό καύσιμο. Οι 10 TWh αντιστοιχούν στις εισαγωγές ρωσικού αερίου για χρονικό διάστημα πέντε μηνών.

Και όχι μόνο! Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ποσότητες αυτές έχουν δεσμευτεί προκειμένου αν παραστεί η ανάγκη να καλύψουν και τις ανάγκες και των ηλεκτροπαραγωγών της χώρας. Σημειωτέον ότι οι τελευταίοι ήδη έχουν κάνει τις δικές τους κινήσεις για την κάλυψη των αναγκών των μονάδων τους.

Οι τιμές

Μία από τις καινοτομίες της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο επιχειρήσεις είναι και η τιμή προμήθειας των φορτίων LNG.

Πηγές σημειώνουν πως οι ποσότητες κλείστηκαν έχοντας ως τιμή αναφοράς άλλον χρηματιστηριακό δείκτη, και όχι εκείνον του hub του TTF στην Ολλανδία. Οι προαναφερόμενες πηγές δεν κατονομάζουν το συγκεκριμένο δείκτη αναφοράς επικαλούμενες το απόρρητο των εμπορικών συμφωνιών.

Ωστόσο, αντίστοιχα hubs υπάρχουν στη Γαλλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο με τις τιμές του φυσικού αερίου έναντι του TTF να είναι ακόμη και 90 ευρώ ανά ΜWh.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ είναι στην αναζήτηση αντίστοιχης με την TotalEnergies συμφωνίας και με άλλον ενεργειακό όμιλο. Πηγές μιλούν για μακροχρόνιο συμβόλαιο αγοράς φορτίων LNG και συγκεκριμένα για το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια