Η απειλή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα είναι η μεγαλύτερη απειλή από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας, υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε δωρητές του Δημοκρατικού Κόμματος, στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη, επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «προσπαθούν να καταλάβουν» τη στάση του Πούτιν, προειδοποιώντας ότι ο Ρώσος ηγέτης «δεν αστειεύεται όταν μιλά για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων ή βιολογικών ή χημικών όπλων».

«Για πρώτη φορά μετά την κουβανική πυραυλική κρίση, έχουμε άμεση απειλή για τη χρήση πυρηνικών όπλων, εάν στην πραγματικότητα τα πράγματα συνεχίσουν με τον δρόμο που ακολουθούν», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει τέτοια προοπτική Αρμαγεδδώνα, από την εποχή του Κένεντι και την πυραυλική κρίση της Κούβας», τόνισε.

Διαβάστε επίσης – Ποια πυρηνικά όπλα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν 

Στην κρίση του 1962, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Πρόεδρο Τζον Κένεντι και η Σοβιετική Ένωση υπό τον ηγέτη της, Νικήτα Χρουστσόφ, έφτασαν κοντά στη χρήση πυρηνικών όπλων λόγω της παρουσίας σοβιετικών πυραύλων στην Κούβα.

Διαβάστε επίσης – Θα έχουμε επανάληψη της Κρίσης των πυραύλων της Κούβας;

Πυρηνικός Αρμαγεδδών

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο όπως η ικανότητα να (χρησιμοποιήσεις) εύκολα ένα τακτικό πυρηνικό όπλο και να μην καταλήξεις σε Αρμαγεδδώνα», υπογράμμισε.

Ο Πούτιν, ο οποίος γιορτάζει τα 70ά του γενέθλια την Παρασκευή, έχει προειδοποιήσει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, προκειμένου να υπερασπιστεί το ρωσικό έδαφος, το οποίο τώρα λέει ότι περιλαμβάνει τέσσερις ουκρανικές περιοχές που προσάρτησε.

Σε δηλώσεις του στο Ινστιτούτο Lowy της Αυστραλίας, ο Ζελένσκι είπε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να εξαπολύσει προληπτικά πλήγματα στη Ρωσία για να αποκλείσει τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατήγγειλε τα σχόλια ως «έκκληση για έναρξη ενός ακόμη παγκόσμιου πολέμου με απρόβλεπτες, τερατώδεις συνέπειες», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ανησυχία

Τα διεθνή ΜΜΕ συνεχίζουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις «προειδοποιήσεις» του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με τη χρήση πυρηνικών. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται και τις ρωσικές δυνάμεις να υφίστανται ήττες σε περιοχές που είχαν καταλάβει, ο Σπένσερ Μπόκατ – Λίντελ των New York Times εξετάζει πώς ο πλανήτης θα αντιδρούσε μετά από μια τέτοια εξέλιξη.

Ο συγγραφέας του άρθρου τονίζει ότι αυτές οι απειλές είναι δύσκολο να μη ληφθούν υπόψη τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Άλλωστε, όπως θυμίζει, ο Πούτιν τόνισε ότι δεν μπλοφάρει.

Διαβάστε επίσης: Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας

Η ουκρανική κυβέρνηση, τουλάχιστον, φαίνεται να τον πιστεύει, σημειώνει ο Μπόκατ – Λίντελ. Σύμφωνα με έναν κορυφαίο σύμβουλο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας πιστεύουν ότι υπάρχει «πολύ υψηλός» κίνδυνος η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τα λεγόμενα τακτικά πυρηνικά όπλα, λιγότερο ισχυρά «ξαδέλφια» των συμβατικών πυρηνικών όπλων που έχουν σχεδιαστεί για χρήση στο πεδίο της μάχης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός, καθώς δεν έχουν εντοπίσει στοιχεία πυρηνικής κινητοποίησης. Όμως, ανησυχούν πολύ περισσότερο για το ενδεχόμενο αυτό απ’ ό, τι στην αρχή της σύγκρουσης, ανέφεραν οι Times, και έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν σενάρια για μετά το χτύπημα. Εάν ο Πούτιν σπάσει το «πυρηνικό ταμπού» 77 ετών, πώς θα πρέπει να αντιδράσει ο κόσμος

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα