Από διπλές εξετάσεις περνά η ελληνική οικονομία τις προσεχείς εβδομάδες με την αρχή να κάνει ο οίκος Fitch την Παρασκευή και από Δευτέρα ξεκινούν οι συναντήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές. Το πρώτο ραντεβού με τους θεσμούς είναι προγραμματισμένο για τις 10 Οκτωβρίου, ενώ το πόρισμα θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο, ανοίγοντας τον δρόμο και για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης.

Οι αναλυτές δεν αναμένουν κάποια έκπληξη εφέτος από τους οίκους αξιολόγησης και οι αναβαθμίσεις αναμένονται για το 2023, άρα η επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να “έρθει” μετά τις εκλογές. Οι οικονομολόγοι βλέπουν την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας όμως αναμενεται αμετάβλητη η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας.

Διαβάστε επίσης – Moody’s: Υποβαθμίζει τις προοπτικές της ναυτιλίας

Τα ραντεβού

Εντός του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου ξεκινά η πρώτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση με επίκεντρο τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από το προηγούμενο καθεστώς εποπτείας και ο στόχος είναι η θετική απόφαση του Eurogroup τον Δεκέμβριο για την της δόσης που εκκρεμεί ύψους 740 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Διαβάστε επίσης – Moody’s: Το πολιτικό ρίσκο επηρεάζει το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας

Πρέπει να κλείσουν μία σειρά από περίπου 22 εκκρεμότητες, όπως το θέμα των εκκρεμών συντάξεων και των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, να βελτιωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να ανακτηθούν κρατικές εγγυήσεις ύψους 470 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων,είναι η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ, η συλλογή τουλάχιστον του 35% του clawback, προόδος ως προς την εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης κλπ.

Μετά το ραντεβού στις 16 Σεπτεμβρίου από την DBRS και Moody’s, ακολουθεί στις 7 Οκτωβρίου η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch. Επίσης τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να δώσει το παρόν και ο S&P. Η “συνάντηση” με τους οίκους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από το 2023 και η εν λόγω έκθεση του οικου Fitch θα δώσει τουλάχιστον τις προθέσεις του. Σημειώνεται ότι αμετάβλητη διατήρησαν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας οι οίκοι Moody’s και DBRS, με σταθερές τις προοπτικές, αναγνωρίζοντας την πρόοδο και την ανθεκτικότητα της οικονομίας μέσα στο γενικότερο δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, που όπως εκτιμούν, θα επηρεάσει την χώρα. Η Fitch στις 8 Ιουλίου 2022 επιβεβαίωσε την βαθμολογία BB με θετικό outlook που είχε δώσει στις αρχές της χρονιάς, δυο βαθμίδες πριν την επενδυτική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία